Forslag fra stortingsrepresentant Trond Giske om at lotterivirksomhet om bord på norske skip i rute mellom norsk og utenlandsk havn fortsatt skal være lovlig

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Ulike former for pengespill har tradisjonelt vært tillatt om bord på norske ferger og cruiseskip i utenriksfart. Slike spill har vært en del av det totale underholdningstilbudet og en del av næringens inntektsgrunnlag. Ved registrering av skip under fremmed flagg vil norsk lotterilovgivning ikke komme til anvendelse, selv om fergene anløper norsk havn og selv om det står norske eierinteresser bak.

Lov 24. februar 1995 nr. 11 om lotterier gjelder for norske skip som går i rute mellom norsk og utenlandsk havn, jf. § 2. Kongen kan imidlertid ved forskrift bestemme at deler av loven ikke skal gjelde for slike skip. Med hjemmel i loven ble det ved forskrift 15. desember 2000 fastsatt at lotterivirksomhet om bord skulle kunne fortsette. Forskriften fastsatte en meldeplikt for rederier som arrangerte lotteri om bord.

I Ot.prp. nr. 44 (2002-2003) fremmet Regjeringen forslag til endringer i lotteriloven. Det er ikke foretatt endringer i lovens bestemmelse om dens stedlige virkeområde. Regjeringen varslet imidlertid en endring i forskriften om lotteri om bord på skip (jf. proposisjonens avsnitt 5.33) med siktemål å harmonisere bestemmelsene med det som gjelder lotterivirksomhet på land. Denne forskriften ble fastsatt 17. desember 2004, og innebærer at rederier fra og med 2006 ikke selv kan drive med lotteri om bord på skipene, og begrensninger mht. hvilke spill som skal kunne tillates.

I Innst. O. nr. 124 (2002-2003) forut for de nye forskriftene uttalte flertallet i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité følgende:

"Flertallet vil peke på at forslagene til nye regler for området vil bli lagt ut til høring høsten 2003 og forutsetter at involverte parter kan komme med sine innspill og synliggjøre særskilte behov denne bransjen måtte ha."

Spørsmålet om lotterilovens anvendelse på skip ble drøftet av lotterilovutvalget som fremla sin innstilling i NOU 1988:14 Ny lotterilov. Utvalget konkluderte med at lotteriloven i utgangspunktet bør gjelde for norske skip i rute mellom norsk og utenlandsk havn, men at det av hensyn til norsk skipsfarts konkurransevilkår bør åpnes for unntak fra lovens reg­ler. Dette synspunktet ble fulgt opp av Stortinget, der flertallet i justiskomiteen i Innst. O. nr. 33 (1999-2000) bl.a. uttalte:

"… utgangspunktet må være slik at konkurransesituasjonen ikke skal bli forverret i forhold til utenlandske rederier som har spillevirksomhet om bord. Flertallet mener den nye loven skal gi uttrykk for at norske fergeselskaper skal ha dette som et tilbud som bidrar til å opprettholde dagens rutestruktur."

Forslagsstilleren er av den oppfatning at de hensyn som i 1995 tilsa at rederier skulle kunne organisere lotterier om bord på sine skip, fortsatt gjør seg gjeldende. De nyeste skipene er dessuten registrert i Norge som cruiseskip.

De senere årene er en blitt klar over at spilleavhengighet er et problem for enkelte, og at utviklingen av spillene kan forsterke slike problemer. Rederiene og myndighetene har en felles interesse i at pengespill om bord på skip foregår på forsvarlig vis, ikke minst ved at barn og unge skjermes for pengespill. Dette kan trolig best ivaretas ved bruk av enerettsmodellen i kombinasjon med en effektiv, statlig kontroll på linje med spillevirksomheten på land. Sammenholdt er det en avgangskontroll som følge av internasjonale bestemmelser for skip og rederienes egne tiltak. Også for pengespill om bord i skip bør deler av overskuddet tilfalle samfunnsnyttige formål. For denne deling bør de særlige forhold som gjør seg gjeldende for ikke-landfast virksomhet og sikringen av like konkurransevilkår av norske skip hensyntas. Med dette som utgangspunkt bør gjeldende forskrift om lotterivirksomhet om bord på norske skip i rute mellom norsk og utenlandsk havn endres, slik at rederiene fortsatt kan drive lotterivirksomhet om bord på sine skip.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre forskrift 17. desember 2004 om lotterivirksomhet om bord på norske skip i rute mellom norsk og utenlandsk havn, slik at rederier fortsatt kan drive lotterivirksomhet om bord i forsvarlige former.

14. juni 2005