Forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Ulf Erik Knudsen og Per-Willy Amundsen om forbud mot ekteskap mellom fetter og kusine og heving av aldersgrensen for familiegjenforening med ektefelle

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Tall fra den norske ambassade i Pakistan viser at over halvparten av alle henteekteskap skjer med familiemedlemmer. Ifølge ambassaden oppgir 97 pst. av de som gifter seg at ekteskapet ikke er basert på kjærlighet. I tillegg er over halvparten av ektefellene under 23 år, og flere under 18 år. Dette er svært unge mennesker som kan se ut til å bli presset inn i en uønsket situasjon. Mange har liten eller ingen utdanning, noe som går spesielt hardt ut over kvinner.

Mange unge mennesker blir presset inn i ufrivillige ekteskap hvert eneste år, og dette er uakseptabelt. Forskning knytter også ekteskap mellom nære slektninger tett til ufrivillighet og direkte tvang. I tillegg er det grunn til å anta at ekteskap mellom slektninger benyttes som et verktøy for innvandring til Norge og andre vesteuropeiske land.

Forslagsstillerne mener derfor det er nødvendig med en lovendring som forbyr ekteskap mellom fetter og kusine. En heving av aldersgrensen til 24 år for når såkalte henteekteskap kan inngås, vil også kunne bidra til å redusere omfanget av tvangsekteskap.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring som forbyr ekteskap mellom fetter og kusine.

II

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lovendring om 24-års aldersgrense for familiegjenforening med ektefelle.

3. november 2005