Norsk og internasjonal utbredelse av medeierskap blant ansatte

Ukebladet Mandag Morgen har i flere artikler i 2005 tatt for seg ansattes eierskap i egen bedrift. I utgave nr. 31/2005 presenterer ukebladet en undersøkelse utført av Mandag Morgen, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og stiftelsen AksjeNorge som dokumenterer utbredelsen av medeierskap blant ansatte. Eierskapsundersøkelsen finner at tre av ti virksomheter har en ordning der ansatte har fått tilbud om å kjøpe aksjer i selskapet. Halvparten av disse har ordninger som omfatter flertallet av de ansatte.

Nær halvparten av de børsnoterte selskapene i Norge har medeierordninger som omfatter flertallet av de ansatte, såkalt brede ordninger. Blant aksjeselskaper med flere eiere, men som ikke er børsnotert, har hvert fjerde selskap en ordning, men i hovedsak ordninger som kun omfatter ledere og nøkkelpersonell, såkalt smale ordninger. Brede ordninger er vanligst blant selskaper innen finans og IKT, hvor to av fem selskaper har slike ordninger.

Av de bedrifter som ikke legger opp til at de ansatte skal bli medeiere, sier drøyt halvparten at det kan bli aktuelt dersom det kommer endringer i regelverket som stimulerer til dette.

Blant bedriftene hvor de ansatte har fått tilbud om å kjøpe aksjer i selskapet, er de ansattes eierandel over 50 pst. i nær en tredjedel av virksomhetene. Særlig gjelder det de små aksjeselskapene med opptil 50 ansatte. Selv om en stor andel av de børsnoterte selskapene har ordninger for ansattes medeierskap, er eierandelen for de ansatte her mye lavere, stort sett under 5 pst.

Medeierprogrammer og bedrifter hvor ansatte er dominerende eiere er relativt vanlige i mange av de land norske virksomheter konkurrerer med, f.eks. i Storbritannia, Kina, Frankrike, Italia, Spania, Australia og USA. 40 pst. av alle ansatte i amerikanske aksjeselskaper, 23 millioner arbeidstakere, har i dag aksjer i egen bedrift. I tillegg har over 10 millioner amerikanere aksjeopsjoner i bedriften de er ansatt i. I Frankrike er det nylig vedtatt en lov som gir betydelige skattefordeler til ansatte ved kjøp av aksjer i egen bedrift, og tilsvarende reformer er på trappene i flere EU-land.