Til Stortinget
Det er i dag ingen regler om at forbrukerne skal få informasjon
om produksjons- og innfrysningsdato på emballasjen for
matvarer. Forslagsstillerne mener forbrukerne skal ha krav på slike
opplysninger som et hjelpemiddel for bedre å vurdere kvaliteten
på matvarer som frembys for salg.
I dagens situasjon bestemmer bedriftene selv hvor lang holdbarhet
kjøttvarer skal ha i frossen tilstand. Konsumentenes eneste
reelle informasjon er en best-før-merking. Det presenteres
riktignok informasjon på emballasjen om når kjøttet
er produsert, og opprinnelsesstedet. Disse opplysningene er imidlertid ikke
tilgjengelige for forbrukerne, fordi de gis i kodet form. Grunnen
er at det ikke finnes et regelverk som krever dette. Dermed vil
konsumentene ha et langt dårligere grunnlag for å vurdere
matvarens kvalitet målt opp mot pris, enn om informasjonen
var gitt.
På norske matvarer er det også en svært
dårlig opprinnelsesmerking, noe som gjør at forbrukerne har
få muligheter til å skaffe seg informasjon om hvor
varen kommer fra, og under hvilke omstendigheter dyret har levd.
Dette gjelder i hovedsak produkter fra de store kjøttprodusentene,
mens opprinnelsesmerking er langt bedre utviklet hos såkalte
"nisje"-produsenter med mer spesialisert produksjon. Forslagsstillerne
mener det er viktig å få en langt bedre opprinnelsesmerking
av norske matvarer, noe som kan bidra til å sikre forbrukernes
kontrollmuligheter, men også kunne styrke norske matvarers
konkurransekraft i en økt internasjonal konkurranse.
Hos Gilde, som er den største produsenten av frossenkjøtt,
bestemmes best-før-datoen ut fra følgende tommelfingerregel:
18 måneder for sau- og lammekjøtt.
12 måneder for storfekjøtt.
9 måneder for svinekjøtt.
Pinnekjøttet på tilbud med best-før-dato
i januar 2005, kan altså være fra sommeren 2003.
Dette er gjennomsnittstall, så kjøttet kan i verste
fall være enda eldre hvis slakteriet mener at dets frysemetoder tillater
så lang lagring.
I dag gjøres merking av varer med holdbarhetsdato ut
fra to ulike hensyn, kvalitet og helse. Matvarer som er lett bedervelige
merkes med siste forbruksdag. Matvarer som ikke er lett bedervelige,
merkes med best før. I EU har man kommet noe lenger, og har
blant annet et krav om opphavsmerking av storfekjøtt. I
Sverige er det blitt vanlig å merke frossent kjøtt
med produksjonsdato, slik at forbrukerne har et bedre grunnlag for å bedømme
matens kvalitet.
Opprinnelsesmerkingen er svært dårlig. Det
fremkommer ikke hvor i landet dyret som er slaktet har levd, hvilket
fôr som er gitt dyret, eller hvilken gård dyret
har levd på. Koder som ikke forteller den vanlige forbruker
noen ting, bidrar kun til forvirring og usikkerhet.
Det norske landbruket vil i de kommende år gjennomgå en
betydelig forandring på grunn av nye internasjonale krav
til internasjonal handel (WTO), samt økende krav fra forbrukerne
til opprinnelsesmerking, kvalitetsheving og økt mangfold.
Samtidig vil trygghetsbevisste forbrukere også stille krav
til at det blir innført sanksjoner mot de ledd i matvarekjeden
som ikke ivaretar gode nok rutiner i forhold til renhold, fôrkvalitet,
dyrevelferd, slakting og nedpakking av kjøtt. Opplysninger
om hvilke bedrifter som har slike svikt i sine rutiner, må være
offentlige, slik at forbrukerne har mulighet til å velge
bort produkter fra de bedrifter som ikke har en god nok kvalitetskontroll.
Forslagsstillerne viser til usikkerhet angående lagring
av mat, og finner det rimelig at forbrukerne får vite hva
de kjøper. Derfor bør kjøttvarer i Norge merkes
med slaktedato, pakkedato, frysedato og en bedre opprinnelsesmerking.
Enda viktigere blir dette når man ser at det i Sverige
har blitt vanlig å merke frossent kjøtt med produksjonsdatoen,
og ikke bare med holdbarhetsdatoen. I dag risikerer en forbruker å kjøpe
kjøttvarer som er inntil 18 måneder gamle, uten å ha
mulighet til å vurdere denne kvaliteten opp mot pris og
tilsvarende produkter som ikke er så gamle. Forslagsstillerne
mener norske forbrukere må ha den samme muligheten som
de har i Sverige til å vurdere kvaliteten på frossent
kjøtt, ved at det merkes med blant annet produksjonsdato.
Forslagsstillerne fremmer på denne bakgrunn følgende
forslag:
I
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer at forbrukerne
opplyses om produksjons- og innfrysningsdato på matemballasjen.
II
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som sikrer forbrukerne
bedre informasjon om varens opprinnelse.
9. mars 2006