Forslag fra stortingsrepresentantene Martin Engeset og Erna Solberg om innføring av "Green Card-ordning" for arbeidssøkere med behov for særskilt tilrettelegging av arbeidsplassen

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En fersk undersøkelse utarbeidet av Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne, omtalt i Dagbladet 6. april 2006, viser at personer med nedsatt funksjonsevne stiller langt bak i køen når bedrifter kaller inn til jobbintervju, selv om de er godt kvalifisert for stillingen.

Dersom en rullestolbruker med meget gode kvalifikasjoner konkurrerer med en person uten funksjonshemning og med kun formelle kvalifikasjoner, er det større sjanse for at den funksjonsfriske kommer på intervju, ifølge undersøkelsen.

Dette innebærer at arbeidslivet går glipp av mange svært godt kvalifiserte arbeidstagere, noe som er alvorlig i en situasjon med sterkt økende behov for kompetent arbeidskraft. Det er sløsing med menneskelige ressurser når personer som slett ikke vil være trygdet, men som ønsker en jobb, ikke får anledning til det.

Svært mange personer med nedsatt funksjonsevne har både evne og vilje til å delta i arbeidslivet, og kan i mange tilfeller utføre en minst like god jobb som personer uten funksjonshemning. For den enkelte funksjonshemmede betyr det økt livskvalitet å få anledning til faglig og sosial deltagelse og utvikling.

Det er en viktig målsetting i avtalen mellom myndighetene og partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv at rekrutteringen av personer med nedsatt funksjonsevne til arbeidslivet skal økes. Hittil har måloppnåelsen på dette punktet vært for dårlig, og det er nødvendig å ta i bruk nye virkemidler for å forsterke fokuset på inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet.

Mennesker som av ulike grunner trenger tilrettelegging på arbeidsplassen, bør få en garanti som kan presenteres i søknaden og på jobbintervjuet, for at avklarte offentlige virkemidler utløses umiddelbart etter bekreftelse om ansettelse.

En slik ordning vil kunne bidra til å senke arbeidsgivers terskel for å innkalle til intervju og ansette funksjonshemmede, fordi den fjerner mye av den usikkerheten mange arbeidsgivere har i forhold til om det offentlige vil stille opp med støtte til tilrettelegging av arbeidsplassen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen, senest i statsbudsjettet for 2007, fremme forslag om å innføre en "Green Card-ordning" for arbeidssøkere med behov for særskilt tilrettelegging av arbeidsplassen.

25. april 2006