Forslag fra stortingsrepresentantene Sonja Irene Sjøli, Inge Lønning og Trond Helleland om å gi legevaktbiler tillatelse til å kjøre i kollektivfelt

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det følger av trafikkreglene og skiltforskriften at enkelte kjøretøy kan benytte kollektivfelt, herunder buss, drosje, motorvogner med nullutslipp, motorsykler, moped, sykkel og uniformerte utrykningskjøretøy. Det er imidlertid ikke hjemmel for å gi legevaktbiler tillatelse til å benytte kollektivfeltet.

Legevaktbiler benyttes i tilfeller der pasienter er for syke til selv å oppsøke legevakten. I enkelte tilfeller kan det være behov for rask avklaring av pasientens tilstand. Det er i slike tilfeller uheldig at legevaktbilen forsinkes av annen trafikk.

Legevaktbiler bør få anledning til å benytte kollektivfeltet, slik at pasientene kan sikres rask helsehjelp når dette er nødvendig. Dette kan også redusere behovet for utrykning med ambulanse, og dermed frigjøre kapasitet i ambulansetjenesten. I lys av at eksempelvis drosjer og mopeder har anledning til å benytte kollektivfeltet, anses det urimelig at legevaktbiler ikke har samme mulighet for å komme raskt frem. På bakgrunn av dette bes Stortinget anmode Regjeringen om å fremlegge forslag til nødvendige lovendringer, som sikrer at legevaktbiler får tillatelse til å benytte kollektivfeltet. Legevaktbilene bør være tydelig merket ved benyttelse av kollektivfeltet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for å sikre at legevaktbiler kan benytte kollektivfeltet.

30. mai 2006