Forslag fra stortingsrepresentantene Karin S. Woldseth, Olemic Thommessen, May-Helen Molvær Grimstad og Trine Skei Grande om å bedre vilkårene og rammebetingelsene for frivillig sektor

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:107 (2005-2006)
  • Dato: 16.06.2006
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

De frivillige organisasjonene utgjør en viktig del av samfunnet vårt. Omfanget av frivillig virksomhet er stort i Norge. Tall fra 2002 viste at frivillig arbeid sto for 115 000 årsverk. Det var sysselsatt 66 000 årsverk i sektoren, og den hadde en omsetning nær 40 mrd. kroner, eller 3,7 pst. av bruttonasjonalproduktet (BNP). Det finnes lite nyere forskning og statistikk på området, men tallene indikerer at de frivillige organisasjonene er av stor betydning både hva angår andel av landets totale produksjon av varer og tjenester, frivillig arbeidsinnsats, sysselsetting og som en viktig arena for engasjement og deltakelse.

Flere av våre offentlige velferdsordninger har sin opprinnelse i det frivillige arbeidet. Frivillig sektor har en egenverdi. Det som skapes ut fra et frivillig engasjement viser seg i ettertid å være et bidrag til utvikling av velferdsstaten. Enkeltmenneskets mulighet til å vise engasjement, prøve å finne løsninger og ta initiativ, styrkes gjennom frivillig sektor. Å definere alle samfunnsoppgaver som en del av offentlig sektor kan dermed frata oss de goder som følger av et fritt, rikt og sterkt sivilt samfunn med frivillig initiativ. Forslagsstillerne ønsker seg en samfunnsutvikling som innebærer at det tas vare på og videreutvikler det arbeidet som gjennom generasjoner er båret frem av idealisme. Det innebærer at det offentlige må samarbeide mer med frivillige aktører.

Forslagsstillerne vil be Stortinget anmode Regjeringen om en egen stortingsmelding om frivillig sektor hvor målet er å bedre rammebetingelsene. Den bør ta for seg formålene med frivillig sektor, både for samfunnet og enkeltmennesket. Forslagsstillerne mener at deltakelse i frivillig virksomhet har en verdi i seg selv. Frivillig arbeid utløser kreativitet, og fellesskap som springer ut fra frivillighet, bidrar til å knytte sterkere bånd mellom mennesker. En stor og uavhengig frivillig sektor bidrar også til maktfordeling og fremmer demokrati. Det bør være et politisk mål å sørge for at rammevilkår for alt frivillig arbeid sikrer vekst og uavhengighet. Stortingsmeldingen bør problematisere på hvilken måte og i hvilken grad offentlig virksomhet virker begrensende på frivillig sektor.

Frivillig sektor er i hurtig forandring og møter stadig nye utfordringer. Frivillig sektor er et sammensatt felt og er krevende å forholde seg til. For å få oversikt over de nye utfordringene man står overfor, ønskes en bred gjenomgang der alle relevante sider er belyst.

Vi ønsker at meldingen tar for seg flere forhold, herunder blant annet

  • tilgang til frie midler

  • gjennomgang av inntektsmulighetene

  • regelverket rundt merverdiavgift

  • beløpsgrensene for arbeidsgiveravgiftsfritak for lønnet arbeid for veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon

  • skattefritak på gaver til frivillige formål

  • rapporterings- og registreringsplikter

  • tildelingsvilkår og tildelingsprosedyrer ved tildeling av offentlige midler med fokus på forholdet mellom driftsstøtte og prosjektbaserte støtteordninger

  • krav om særskilt kompetanse for å kunne tilby/utføre oppdrag, drive vedlikehold, servering osv.

  • krav til lokaliteters standard

  • hvordan organisasjonenes mulighet for å markedsføre seg og nå ut til potensielle givere kan bedres

  • trygdemottakeres mulighet til ulønnet deltakelse i organisasjonslivet

  • mulighetene for å gjøre deltakelse i frivillig arbeid kompetansegivende og kvalifiserende for arbeidsliv og utdanning

  • frivillig sektors muligheter til å utføre oppgaver innen helse- og omsorgssektoren.

Stortingsmeldingen bør inneha et mer overordnet blikk på sektoren og redegjøre for frivillighetens økonomiske og politiske uavhengighet og dens samfunnsmessige verdi. Det må vurderes om en nå får en økt profesjonalisering av frivillig sektor og om dette er et gode eller om dette har negative konsekvenser som ikke er ønskelige. Videre er det behov for en kartlegging av folks endrede holdninger til det frivillige organisasjonsliv.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge frem en stortingsmelding om frivillig sektor med forslag om tiltak for å bedre sektorens rammevilkår.

16. juni 2006