Representantforslag fra stortingsrepresentantene Dagfinn Høybråten og Kjell Ingolf Ropstad om at personer som anses som unge uføre kan beholde tilleggspensjonen ved flytting til utlandet

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Personer som er født uføre eller som blir minst 50 prosent uføre før fylte 26 år, anses som "unge uføre" og får tilleggspensjon til uførepensjonen. Det er et krav at man har en alvorlig og klart definert sykdom før den enkelte defineres som ung ufør. Tilleggspensjon ytes etter særlige regler fordi unge uføre har liten eller ingen mulighet til å opptjene rettigheter på vanlig måte.

Den tilleggspensjonen som unge uføre får med hjemmel i folketrygdloven §§ 3 21 og 3 22, faller bort dersom den trygdede velger å flytte til utlandet, jf. folketrygdloven § 12 3 fjerde ledd. Konsekvensen er at den enkelte blir minstepensjonist.

Vi lever i en tid da folk både reiser mer og flytter mer. Personer som av ulike grunner defineres som unge uføre kan i enkelte tilfeller få en bedre livssituasjon dersom de bosetter seg i varmere strøk. I andre tilfeller gjør familietilknytning det naturlig å flytte til utlandet. Det bør etterstrebes at også personer som i ung alder er blitt arbeidsuføre skal ha reell mulighet til fritt valg av bosted. Å tillate eksport av tilleggspensjon for unge uføre vil innebære at personer i denne gruppen gis en mer likeverdig mulighet til livsutfoldelse enn tilfellet er i dag.

Det synes urimelig at personer som er født uføre eller som har blitt uføre i ung alder, ikke skal ha mulighet til å beholde tilleggspensjonen dersom de for en kortere eller lengre periode velger å bosette seg utenfor Norges grenser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest fremme forslag om lovendring som innebærer at personer som anses som unge uføre kan beholde tilleggspensjonen ved flytting til utlandet.

5. oktober 2006