Representantforslag fra stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde, Per Arne Olsen, Kari Kjønaas Kjos og Jon Jæger Gåsvatn om å sikre videre drift av Aker sykehus i Oslo

Dette dokument

  • Dokument 8:70 S (2009–2010)
  • Dato: 18.02.2010
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til den pågående debatten knyttet til fremtiden for Aker sykehus i Oslo. Strukturendringen som oppfattes som en nedleggelse av Aker sykehus er, slik forslagsstillerne ser det, lite fornuftig i dagens situasjon. Det vises i denne sammenheng til at Akershus universitetssykehus (Ahus) pr. i dag ikke har kommet i mål med den planlagte utbyggingen.

Det vises til at helsekøene har økt betydelig de fire siste årene, samt at ventetiden igjen er i ferd med å øke. Dette skulle tilsi at man på nåværende tidspunkt har stort behov for den kapasitet som eksisterer ved Aker sykehus, i alle fall frem til den totale kapasitet er på plass ved Ahus.

Forslagsstillerne deler Fagforbundets syn knyttet til at en nedleggelse av Aker sykehus vil medføre et svekket pasienttilbud i Oslo-regionen. Det er videre en massiv motstand mot denne nedleggelsen blant lokalbefolkningen, noe som kommer til syne i forbindelse med en underskriftskampanje som har samlet 38 000 underskrifter. Forslagsstillerne er av den oppfatning at usikkerheten knyttet til Aker sykehus rammer både pasienter og ansatte. Det er derfor behov for en snarlig avklaring knyttet til fremtiden for Aker sykehus.

Forslagsstillerne stiller seg videre undrende til at Aker sykehus legges ned som en konsekvens av overkapasitet ved Ahus. Forslagsstillerne har mottatt signaler som tyder på at kapasiteten ved Ahus allerede er sprengt, og at omfanget av korridorpasienter synliggjør dette. Det er derfor, slik forslagsstillerne ser det, uhensiktsmessig å legge ned Aker sykehus, frem til man eventuelt har for stor sykehuskapasitet i Oslo-regionen, noe som ikke kan sies å være tilfellet i dagens situasjon. Eventuell nedleggelse av Aker sykehus må også sees i sammenheng med det kapasitetsbehovet som vil være i regionen knyttet til befolkningsutvikling og behov for helsetjenester i fremtiden.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at regjeringen må gripe inn overfor styret i Helse Sør-Øst i denne saken, slik at man får sikret videre drift av Aker sykehus, frem til nødvendig kapasitet eksisterer ved Ahus eller pasienttilbudet sikres på annet vis. Det ville også kunne sikre at man fikk nødvendig tid til vurdering av hva Aker skulle brukes til om behovet for Aker sykehus endres. Samhandlingsreformen stiller både Helse-Norge og Kommune-Norge foran nye utfordringer. Det er derfor fornuftig å stille nedleggelse av Aker sykehus i bero. En midlertidig løsning kan blant annet være at man endrer opptaksområdet for Aker sykehus.

Forslag

På denne bakgrunn fremmer forslagsstillerne følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for videre drift av Aker sykehus, slik at pasienttilbudet ikke svekkes, og den kapasitet som eksisterer, blir benyttet frem til nødvendig kapasitet er ferdig utbygd.

18. februar 2010