Representantforslag fra stortingsrepresentantene Rigmor Andersen Eide, Line Henriette Hjemdal og Hans Olav Syversen om bedre rammevilkår for bedrifter som driver med gjenbruk og reparasjon

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at økonomisk vekst innebærer økt produksjon, økt forbruk og økte avfallsmengder. Økt boligareal og standard, hyppigere oppussing og ombygging, og stadige utskiftninger av møbler og husholdningsartikler, er eksempler på hvordan den økonomiske veksten bidrar til økte avfallsmengder. Forslagsstillerne viser videre til at livsstilen vår også påvirker avfallsmengdene. Knapp tid gjør ofte engangsprodukter attraktive, samtidig som nyanskaffelser ofte foretrekkes framfor vedlikehold og reparasjon.

I «Klimakur 2020 – tiltak og virkemidler for å nå norske klimamål mot 2020», er ikke begrepene gjenbruk og reparasjon engang drøftet. Forslagsstillerne mener dette viser at det mangler fokus på gjenbruk og reparasjon som viktige virkemidler for å nå klimamålene gjennom redusert forbruk, samt som viktige virkemidler for å redusere mengden av avfall.

Ifølge klima- og forurensningsdirektoratet har avfallsmengdene økt mer enn den økonomiske veksten de siste årene, samtidig som utslippene av klimagasser fortsetter å øke. For å bidra til å snu denne utviklingen ønsker forslagsstillerne å gjøre det mer lønnsomt å drive med gjenbruk og reparasjon. Det er viktig å legge godt til rette for småbedrifter som prøver å leve av miljøvennlig virksomhet.

Mange småbedrifter som driver med gjenbruk og reparasjon, sliter i dag økonomisk, blant annet sykkelreparatører, skreddere og skomakere. Forslagsstillerne ønsker en gjennomgang av momsregelverket og de næringsrettede virkemidlene for å bedre rammebetingelsene til bedrifter som driver slik miljøvennlig virksomhet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av momsregelverket og de næringsrettede virkemidlene for å bedre rammebetingelsene for bedrifter som driver miljøvennlig virksomhet ved gjenbruk og reparasjon.

21. april 2010