Representantforslag fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Øyvind Korsberg, Ib Thomsen og Mette Hanekamhaug om å oppheve forbudet mot profesjonell boksing i Norge

Dette dokument

  • Dokument 8:29 L (2010–2011)
  • Dato: 10.11.2010
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forbudet mot profesjonell boksing i Norge ble vedtatt våren 1981, og innebærer at den som forsettlig deltar i konkurranse, oppvisning eller treningskamp i profesjonell boksing, kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder. I praksis har dette betydd at norske boksere som har hevdet seg internasjonalt, slik at dagens verdensmester Cecilia Brækhus risikerer fengselsstraff – slik også for eksempel Steffen Tangstad (europamester tungvekt) og Ole Klemetsen (europamester), risikerte under sine aktive karrierer – dersom hun trener med sparring-partner i Norge. Forbudet har de siste årene medført at flere norske toppidrettsutøvere er blitt tvunget til å utøve sin idrett i utlandet, fordi de i Norge har fått yrkesforbud. Forbudet har også medført at det ikke arrangeres internasjonale kamper i Norge, noe som gjør at landet går glipp av kommersielt interessante muligheter.

Da forbudet ble innført i 1981, var hovedargumentet faren for medisinske skadevirkninger på utøveren. I dag er den medisinske overvåkingen streng også innen profesjonell boksing. Når norske proffboksere fritt kan utøve sitt yrke utenfor landets grenser, er intensjonene om å beskytte boksernes helse gjennom forbudet uansett totalt fraværende. Den beste løsningen dersom man har boksernes helse for øye må åpenbart være å tillate norske proffboksere å delta på norske stevner, med norsk lisens, slik at de nødvendige medisinske kontrollene kan utføres under oppsyn av norske myndigheter. Forslagsstillerne vil ikke stikke under stol at boksing kan medføre skader, både på proff- og amatørnivå, men dette gjelder også de fleste andre idretter som utøves i Norge, slik som håndball, fotball, alpint, skihopp, øvrige kampsporter osv. Det er også et ubestridelig faktum at idretter som har kommet til Norge etter 1981 – og som ikke er forbudt – kan medføre betydelig risiko for skade, slik som forskjellige typer kampsporter, landhockey, amerikansk fotball, freestyle alpint, offshore båtrace etc.

Et annet argument som har blitt benyttet, var at det ble gjort gjeldende usunne økonomiske interesser, og at profesjonell boksing innebar en uønsket kommersialisering av idretten. Argumentet om økonomiske interesser/kommersialisering av idretten kan ikke ha relevans i dag, da svært mange norske idretter er kommersialisert, og utøverne på topp-plan er profesjonelle. I dag er det knapt noen som anser det som galt å kunne tjene penger på å bedrive idrett.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om opphevelse av lov 12. juni 1981 nr. 68 om forbud mot profesjonell boksing

I

Lov 12. juni 1981 nr. 68 om forbud mot profesjonell boksing oppheves.

II

Denne lov trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

10. november 2010