Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen om å sikre muligheter til offentlig-privat samarbeid ved finansiering av sykehusutbygginger

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norske sykehus har stort behov for oppgradering og nye investeringer for å møte fremtidens behov og forventninger både fra pasienter og fagmiljø.

Moderne og funksjonelle sykehus er viktig både for å sikre effektiv pasientbehandling og for å kunne ta i bruk nytt utstyr og nye behandlingsmetoder.

Helseforetakenes rammer er avgjørende for å finansiere nybygg og vedlikehold av sykehus, dette har den siste tiden kommet til syne gjennom at statsråden har sagt nei til den planlagte byggingen av Nye Molde Sykehus.

Dette er nok en utsettelse der det blir hevdet at det er helseforetakets totale økonomiske situasjon som er begrunnelsen for at man ikke kan bygge ut sykehuset som planlagt.

Dette er etter forslagsstillernes syn lite presist all den tid Helse Midt-Norge går med overskudd i 2010. Samtidig som statsråden sier nei til utbyggingen i Molde, starter utbygging av nye sykehus i Helse Sør-Øst, som er et foretak som går med underskudd.

Dette viser at argumentasjonen knyttet til finansiering av videre utbygging av sykehussektoren er skiftende, og med andre ord krevende for helseforetakene å forholde seg til.

Flere presseoppslag har aktualisert mulighetene for offentlig-privat samarbeid (OPS) for å finansiere investeringsbehovet i sykehusene, og på den måten sikre et fremtidsrettet helsevesen.

OPS-finansiering vil etter forslagsstillernes syn kunne være med på å finansiere prosjekter innenfor sykehussektoren, som gjør at prosessen går langt fortere enn hva man kan forvente med dagens investeringshastighet over statsbudsjetter. Pensjonskasser og livselskap vil i lys av pensjonsreformen få økt behov for langsiktige plasseringer med lav risiko for å møte fremtidige krav om pensjonsutbetalinger. Det er i dag få slike plasseringsalternativer i markedet. Utleggelse av «sykehuslån» (i form av obligasjoner) vil kunne dekke denne økte etterspørselen. Helseforetakene vil fremstå som en av de beste kredittene i obligasjonsmarkedet. Planlagte byggeprosjekter vil kunne realiseres raskere.

Dette vil i tillegg til andre private aktører bidra til større valgfrihet av finansiering for helseforetakene, i tillegg til større kapitaltilgang enn de har tilgang til innenfor dagens finansieringsregimer.

Det er fullt mulig å forskuttere bevilgninger til sykehusinvesteringer over statsbudsjettet, samt at det er markedsmessig etterspørsel for langsiktige investeringer i livselskap, pensjonskasser og øvrige langsiktige investorer. Forslagsstillerne viser videre til at det ikke vil bli økt press i økonomien ved OPS-finansiering av sykehusinvesteringer, da dette er midler som allerede er i omløp i markedet.

Forslagsstillerne mener det kan være aktuelt å se på både mellomfinansiering og langsiktig finansiering ved hjelp av slike obligasjonslån, da dette er med på å bidra til en raskere realisering av gode prosjekter.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge til rette for at det kan etableres offentlig-privat samarbeid-prosjekter (OPS) knyttet til fremtidige sykehusutbygginger. Dersom dette skulle medføre behov for endringer i lovverket, legges dette frem for Stortinget til behandling i løpet av vårsesjonen 2011.

15. februar 2011