Representantforslag fra stortingsrepresentantene Peter N. Myhre, Harald T. Nesvik, Ivar Kristiansen og Svein Flåtten om snarlig deployering av norsk militært bidrag til Adenbukta

Til Stortinget

Bakgrunn

All skipstrafikk gjennom Suezkanalen må passere gjennom Adenbukta, Bab-el-Mandebstredet og Rødehavet. Adenbukta trafikkeres derfor av et stort antall handelsskip. Problemet med pirater, de fleste organisert via Somalia, er vel kjent. Ifølge NRK 15. januar 2011 er det for tiden 30 skip som er kapret og ankret opp av pirater utenfor kysten av Somalia. Om bord i skipene befinner det seg over 700 gisler. Svært mange av de kaprede skipene ligger ankret opp slik i flere måneder.

Ifølge den thailandske avisen The Nation 15. januar 2011 har utbetalingen av løsepenger økt kraftig de senere år. Mens det gjennomsnittlig ble betalt 150 000 US$ pr. skip i løsepenger i 2005, var gjennomsnittsbeløpet pr. skip kommet opp i 5 400 000 US$ i 2010. Tapene på piratenes virksomhet beløper seg, stadig ifølge The Nation, til et sted mellom 7 og 12 milliarder US$ pr. år. I tillegg kommer lidelser og mishandling som skipsmannskapene opplever som gisler. Piratene ser ut til å bli stadig mer brutale i sin framferd overfor mannskapene.

Militærfartøy fra EU, USA, Kina, India, Russland og Japan er til stede for å kjempe imot denne piratvirksomheten. Norge var også med i perioden august 2009 til februar 2010 med fregatten KNM Fridtjof Nansen med tilhørende fartøyer. Fregatten viste seg å være et effektivt bidrag i den flernasjonale innsatsen for å stoppe pirater.

Under debatten om statsbudsjettet for 2011, som ble avholdt i desember 2010, opplyste forsvarsminister Grete Faremo at det kan bli aktuelt å sende en fregatt til Adenbukta igjen, men ikke før i 2012. Imidlertid haster det med norsk deltakelse i den flernasjonale innsatsen, og med å vise at Norge ikke tolererer denne virksomheten. Dessuten er det lite solidarisk overfor de ovenfor nevnte land, som gjør en stor innsats for å beskytte handelsruten gjennom Adenbukta. Skipsfart er viktig for norsk økonomi og for Norge som sjøfartsnasjon, og mannskapene på handelsskipene har krav på Norges deltakelse i innsatsen for å beskytte mot pirater.

Det kan tenkes flere ulike norske militære bidrag eller kombinasjoner av bidrag. Det er mulig å sende en ny fregatt, noe Sjøforsvaret er klare til i 2011. Det er også mulig å sende overvåkningsfly av typen Orion.

Forslagsstillerne erkjenner at dette vil medføre kostnader. Norges deltakelse i «Operasjon Atalanta» med KNM Fridtjof Nansen fra august 2009 til februar 2010 hadde en kostnad på 182,5 mill. kroner. Dersom kostnadene ikke kan dekkes innenfor dagens budsjett, forventes det at regjeringen vil fremme forslag for Stortinget om tilleggsbevilgning.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen så snart som mulig, og i løpet av 2011, sende et norsk militært bidrag til Adenbukta for å bekjempe piratvirksomhet og hindre kapring av handelsskip.

16. februar 2011