Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ib Thomsen, Øyvind Håbrekke, Trine Skei Grande og Olemic Thommessen om digital formidling fra teater- og musikkinstitusjoner

Dette dokument

  • Dokument 8:160 S (2010–2011)
  • Dato: 16.06.2011
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Digital formidling er tema gjennom hele kulturfeltet. Digitaliseringen gjør bredt anlagt nettbasert formidling mulig til lave omkostninger, noe som åpner for helt andre muligheter for tilgjengelighet av forskjellige kulturuttrykk. Stortinget vedtok for få år siden en systematisk gjennomføring av digitalisering av norske kinoer, og dette arbeidet er nå på det nærmeste ferdig. Denne tilretteleggingen gjør det blant annet mulig å overføre forestillinger og konserter fra de store kulturarenaene til kinoer over hele landet. Norsk publikum har eksempelvis, på enkelte kinoer, kunnet være «til stede» på internasjonalt overførte forestillinger fra «Metropolitan Opera House» i New York. Digital formidling kan i prinsippet skje til alle typer mottagere og formater, fra mobiltelefonen til Colosseum.

De teknologiske løsningene er utviklet og tilgjengelige. På den opphavsrettslige siden har viktige fremskritt vært gjort, og det antas at det i dag ikke er problematisk for norske teatre, opera eller orkestre å produsere for digital formidling til et bredt publikum.

Dette gir store muligheter ikke bare til formidling til nye publikumsgrupper, men også viktige incitamenter til å utarbeide tilrettelagte konsepter og nye kunstneriske innfallsvinkler. Flere norske institusjoner har da også gitt uttrykk for ønske om dette, men bremses blant annet av de tekniske investeringer som må gjøres.

I lys av dette er det svært ønskelig å komme i gang med et systematisk arbeid for digital formidling også for utøvende kunstarter. Det er da naturlig å begynne med de store statsfinansierte institusjonene, så som Den Norske Opera og Nationaltheatret, som allerede har vist interesse for å arbeide med dette. En viktig erfaring ville være å gjennomføre et pilotprosjekt, eksempelvis på en av disse institusjonene, der erfaringer kunne høstes både når det gjelder teknisk utrustning og selve formidlingen.

Forslag

I tråd med dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utrede en plan for digital formidling av utøvende kunst med utgangspunkt i de faste institusjonene innenfor musikk, opera og teater.

16. juni 2011