Representantforslag fra stortingsrepresentantene Nikolai Astrup, Siri A. Meling, Svein Flåtten, Øyvind Halleraker og Ingjerd Schou om en strategi for bruk av biogass

Dette dokument

  • Dokument 8:35 S (2011–2012)
  • Dato: 05.12.2011
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Biogass er energirik gass (CH4) som oppstår ved nedbryting av organisk materiale uten tilgang på oksygen. Dette skjer «naturlig» i gamle søppeldeponier med mye organisk avfall (deponigass) eller kan gjøres under kontrollerte forhold i en biogassreaktor fra organisk avfall, avløpsslam og husdyrgjødsel som ellers ikke ville blitt utnyttet. Biogass kan benyttes til varme og strømproduksjon eller som drivstoff i kjøretøy bygget for gassdrift. Biogass fra husdyrgjødsel og avfall er en energiproduksjon som krever minimalt med naturinngrep sammenlignet med andre typer fornybar energi.

Flere har regnet på mulige klimagassreduksjoner og en rapport fra Bioforsk (Bioforsk rapport Vol. 5 nr. 2, 2010) har anslått at bruk av 30 prosent av husdyrgjødselen til biogassproduksjon vil tilsvare kutt på 330 000 tonn CO2 per år. Inkluderer en biogass fra organisk avfall og slam vil tallet bli en god del høyere.

Det er derfor, etter forslagsstillernes mening, behov for en nasjonal tverrsektoriell biogasstrategi dersom man skal utløse biogasspotensialet og dermed redusere klimagassutslippene i Norge. En slik strategi må inneholde forutsigbare rammevilkår som kan utløse potensialet langs hele biogassverdikjeden som inkluderer landbruk, avfall og transportsektorene. Dette vil være et viktig styringssignal på tvers av de ulike sektorene.

Siden Norge i stor grad baserer sin elektrisitetsbruk på fornybar energiproduksjon, vil biogass ha størst klimanytte ved bruk som drivstoff. Det er også som drivstoff man ser muligheter for et fungerende marked som etterspør biogass.

Bruk av husdyrgjødsel til biogassproduksjon gir en dobbel klimagevinst siden man reduserer betydelig utslippene av metan og lystgass fra landbruket og utslipp av fossil energi ved substitusjon til drivstoff. Det har til nå vært vanskelig å få til kostnadseffektivitet på biogassproduksjon fra husdyrgjødsel. Virkemidler må derfor rettes spesielt mot bruk av husdyrgjødsel som et klimatiltak i tillegg til energiproduksjon.

Økt bruk av biogass representerer nye muligheter for verdiskaping og grønne arbeidsplasser, ikke minst for landbruket. Blant annet vil bruk av husdyrgjødsel til biogassproduksjon kunne gi endret mulighetsbilde med hensyn til antall husdyr og krav til spredeareal. Økt bruk av biogass forutsetter et forutsigbart og langsiktig avgiftsregelverk i alle ledd av verdikjeden, det vil si både på produksjon og bruk. Videre er det viktig å definere et mulighetsområde for den bioresten som oppstår.

Regjeringens landbruksmelding er nylig blitt fremlagt, og i 2012 kommer både klimameldingen og en avfallsmelding. En strategi for biogassproduksjon og -bruk i Norge bør kunne sees i sammenheng med disse meldingene. Forutsigbare og langsiktige rammebetingelser er avgjørende dersom man skal øke produksjon og bruk av biogass i Norge.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen i løpet av vårsesjonen 2012 legge frem en strategi for bruk av biogass i Norge. En slik strategi bør inneholde potensial, kostnader og tiltak i blant annet landbruks- og transportsektoren for økt produksjon og bruk av biogass.

5. desember 2011