Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Christian Tybring-Gjedde, Kenneth Svendsen og Jørund Rytman om fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital

Dette dokument

  • Dokument 8:77 S (2011–2012)
  • Dato: 08.03.2012
  • Sidetall: 2
Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener formuesskatten er en særnorsk skatt som er uheldig for norsk eierskap i næringslivet ettersom den diskriminerer norske eiere i forhold til utenlandske eiere som ikke betaler formuesskatt. Formuesskatten utgjør dessuten en uheldig byrde for virksomhet og arbeidsplasser fordi den må betales uavhengig av om en bedrift går med overskudd eller ikke.

Provenyet av formuesskatten er i dag på om lag 14 mrd. kroner. 44 pst. eller 6 mrd. kroner av dette knytter seg til arbeidende kapital.

En utredning utarbeidet av Alliansen for norsk eierskap bestående av Bedriftsforbundet, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH/Virke), Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF), Norges Bondelag, Fiskarlaget, Norges Lastebileierforbund (NLF), Rederiforbundet, Norges Skogeierforbund, Norskog og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at skatt på bedrifter, kapital og eierskap har økt med 5,7 mrd. kroner fra 2005 til 2011. Utbytteskatt og skatt på arbeidende kapital var i 2005 2,85 mrd. kroner, og utgjør i 2012 14,8 mrd. kroner.

Formuesskatten tapper bedriftene ytterligere for kapital fordi ekstra utbytte må tas ut for å betale skatten.

Alliansen for norsk eierskap har utarbeidet et ferdig lovforslag for å implementere et system med fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital.

Bred støtte til fjerning

Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete, var usedvanlig klar da hun sammen med NHO talte imot formuesskatten under et besøk hos Aass bryggerier i Drammen 13. desember 2011. Sammen med presidenten i NHO, John G. Bernander, gjorde hun det klart at det hastet med en utredning om denne særnorske skatten før den gjør enda mer skade. Navarsete uttalte sågar at finansminister Sigbjørn Johnsen innerst inne mener dette er en fornuftig idé.

Senterpartiet har lenge vært i mot formuesskatt på arbeidende kapital. Men dette har ikke alltid kommet like tydelig frem de årene partiet har vært i regjering sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Aass bryggerier, som ble valgt som åsted for utspillet, ble startet i Drammen så tidlig som 1834 da det knapt fantes noe industri i Norge. I dag er Aass landets eldste og det tredje største bryggeriet.

Eier Terje Aass kunne vise til at han mottok rundt 1,2 mill. kroner i utbytte på aksjene i fjor, mens han måtte betale 850 000 kroner i formuesskatt. Da blir det ikke mye igjen til investeringer. Aass bryggerier produserer 21 millioner liter øl i året. Driftsinntektene i 2010 var på 283 mill. kroner, og det er i alt 123 ansatte på bryggeriet.

Næringsminister Trond Giske har også uttalt at formuesskatten vil bli borte, men sannsynligvis ikke i denne stortingsperioden. Han uttalte til Dagsrevyen 13. desember 2011 at fjerning av formuesskatten har støtte av flere fylkeslag og lokallag i Arbeiderpartiet. Næringsministeren var også klar på at han ønsket formuesskatten på arbeidende kapital fjernet på heldagsseminaret: «Et kunnskapsbasert Norge» på Handelshøyskolen BI 19. januar 2012.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) har tatt til orde for å kartlegge negative konsekvenser av formuesskatten.

Partiene på ikke-sosialistisk side er for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, og det kan se ut som om man muligens har et bredt flertall for dette på Stortinget.

I lys av utspillet fra Senterpartiets leder mener forslagsstillerne det er på tide å foreslå å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital snarest mulig.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fjerne formuesskatt for arbeidende kapital fra 1. januar 2013.

8. mars 2012