Representantforslag fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Jørund Rytman om informasjon til hver enkelt skattyter om hva skattepengene brukes til

Dette dokument

  • Dokument 8:89 S (2011–2012)
  • Dato: 28.03.2012
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En stor andel av det man tjener, betaler man i skatt til stat og kommune. Svært få er imidlertid klar over hva myndighetene bruker innbetalt skatt til, og hvor mye som går til hvert formål. Statsminister Jens Stoltenberg ynder å si at én krone mindre i skatt er én krone mindre i velferd. Men så enkelt er det ikke.

Britiske myndigheter har nå bestemt at skattebetalerne skal få et personlig skriv der det står hvordan myndighetene bruker det de har betalt inn i skatt. Ifølge britiske medier vil finansminister George Osborne lansere endringen når han legger frem budsjettet.

David Gauke i det engelske finansdepartementet begrunner det med følgende uttalelse:

«Vi vil gjøre skatten mer oversiktlig og vi ønsker at folk blir mer engasjert når det gjelder sine egne skatteforhold. Vi planlegger å lette på sløret på skatten, slik at folk forstår hvor mye de betaler, hva deres samlede skattesats er og hva de bør betale.»

Det norske statsbudsjettets kostnadsside er for 2012 på over 1 000 mrd. kroner. I statsbudsjettets dokumenter viser følgende kakediagram en grov inndeling av utgiftene:

[Figur:..\figurer\figur til 8-89\fig1-dok8-201112-089.eps]

Inndelingen kan imidlertid gjøres mer detaljert. Mange av formålene skattepengene går til kan ikke anses som velferd, og mange vil nok bli overrasket over å se hvor stor andel av det de betaler i skatt som går til de forskjellige formål. En større bevissthet rundt hva pengene brukes til vil skape en bedre debatt om offentlig pengebruk, og om man opplever at man får de tjenestene man er med på å finansiere.

Informasjonen er riktignok allerede tilgjengelig i statsbudsjettets dokumenter, men dette er vanskelig tilgjengelig for mange personer. En enklere presentasjon i form av et brev til skattyterne vil trolig øke befolkningens interesse og kanskje trigge nysgjerrigheten til å studere hele eller deler av statsbudsjettet nærmere.

Med dagens teknologi burde en slik informasjon til skattebetalerne enkelt kunne gjennomføres og presenteres hensiktsmessig både i et kakediagram og som en liste der det ved kronebeløp vises hvor mye av skatten man betaler som går til hvert formål. Informasjonen kan komme i forbindelse med første skatteberegning og eventuelt skatteoppgjøret.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen iverksette en ordning der hver enkelt skattebetaler blir informert om hvordan myndighetene bruker pengene skattebetalerne har betalt inn.

28. mars 2012