Tilgang på nok lærlingeplasser

Årene i lære er en sentral del av opplæringen på yrkesfag. Denne ordningen gir elevene muligheten til å lære den praktiske delen av yrket de utdanner seg til. Tilgang på lærlingeplasser er dermed avgjørende for at yrkesfagutdanningen skal fungere etter hensikten. Alle elever på yrkesfaglige studieprogram må ha mulighet til å fullføre utdanningen han/hun begynner på.

Samfunnskontrakten for flere læreplasser ble undertegnet 14. april 2012 av kunnskapsministeren og representanter for partiene i arbeidslivet. Dette er et viktig steg for å øke antall lærlingeplasser. Like fullt etterlyser forslagsstillerne mer kraftfulle virkemidler for å øke antall lærlingeplasser. Det er betydelig potensial for forbedring i offentlig sektor, både i statlige og i kommunale virksomheter. Mer ambi-siøse måltall for disse virksomhetenes inntak av lærlinger kan bidra til langt flere lærlingeplasser innenfor sektorer som trenger arbeidskraft.

Bedrifter som tar inn lærlinger påtar seg et betydelig opplæringsansvar med å utdanne og følge opp lærlingene i løpet av opplæringstiden i bedriftene. I NOU 2008:18 «Fagopplæring for framtida» heter det at «Basistilskuddet for ett års fulltids opplæring er drøyt 95 000 kroner». Tilskuddet justeres årlig i takt med prisveksten. Ifølge Utdanningsdirektoratets nettsider er tilskuddet for 2012 kr 109 234. Forslagsstillerne mener det er nødvendig og riktig at til-skuddet til bedrifter som tar inn nye lærlinger, trappes opp.

For å øke tilgangen på lærlingeplasser er det nødvendig å stimulere nye virksomheter til å bli lære-bedrifter. For mange slike virksomheter kan det fremstå som uklart hva slags ansvar og oppgaver det innebærer å ta inn en lærling. Det er uheldig om mang-lende informasjon fører til at bedrifter vegrer seg for å ta inn lærlinger. Forslagsstillerne vil oppfordre regjeringen til å iverksette nye tiltak som kan stimulere flere virksomheter til å bli lærlingebedrifter.