Representantforslag fra stortingsrepresentantene Steinar Reiten og Hans Olav Syversen om overoppfyllelse av EU-regelverk som svekker næringslivets konkurranseevne og ideelle organisasjoners virksomhet

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen i Danmark har nylig bestemt at den vil opprette et nytt kontor i Finansdepartementet, som sammen med det danske næringsdepartementet, miljøverndepartementet og landbruksdepartementet skal sikre at danske virksomheter møter færrest mulig reguleringshindre som følge av overoppfyllelse av EU-regelverk.

Den danske regjeringens nye kurs imøtekommer ønsker fra danske næringsorganisasjoner som lenge har påpekt at dansk overoppfyllelse av EU-lovgivning er et stort og kostbart problem for virksomhetenes konkurranseevne. Landbruksorganisasjonene mener for eksempel at implementering av EUs nitratdirektiv alene koster danske bønder 3,3 mrd. danske kroner i året, fordi man ikke kan gjødsle jorden i samme omfang som for eksempel tyske bønder.

Overoppfyllelse av EU-regler i Norge

Forslagsstillerne mener det er behov for en liknende endring i måten EU-regelverk blir innført på i Norge. Det bør unngås at norske myndigheter unødig strammer inn lovmessige krav og administrative byrder når lovgivning fra EU skal overføres til norsk lov og administrativ praksis. Norske myndigheter må lære av beste praksis i Europa når det gjelder overføring av EU-regler til nasjonal lovgivning. Målet må være at norske bedrifter og ideelle organisasjoners virksomhet ikke rammes av økte reguleringer eller administrative byrder når EU-regler skal gjennomføres i norsk rett, med mindre tungtveiende hensyn tilsier en strammere regulering i Norge enn i andre EU-land.

Som eksempel på uheldig overoppfyllelse av EU-regelverk i Norge, vil forslagsstillerne trekke frem reglene for offentlige anskaffelser ved innkjøp av helse- og velferdstjenester. I stedet for å bruke det handlingsrommet reglene åpner for og legge vekt på brukernes behov og kvaliteten på tjenestene, anvender norske myndigheter som regel åpne konkurranser med stor oppmerksomhet på pris for å være på den sikre siden med tanke på å oppfylle EU-reglene. Resultatet er redusert mangfold i velferdstilbudet og nedleggelse av ideelle institusjoner, til tross for at disse tilbudene ofte oppnår de beste resultatene når det gjelder brukertilfredshet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen gjennomgå eksisterende regelverk og ved behov fremme forslag om endringer, for å sikre at norske lover og regler ikke overoppfyller EU-regelverk i form av unødig strenge reguleringer som svekker næringslivets konkurranseevne og ideelle organisasjoners virksomhet.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre at nye og framtidige lover og regler ikke overoppfyller EU-regelverk i form av unødig strenge reguleringer som svekker næringslivets konkurranseevne og ideelle organisasjoners virksomhet.

7. mai 2013