Representantforslag fra stortingsrepresentanten Johnny Ingebrigtsen om faglig vurdering av Hurtigrutens anløpsforhold i Mehamn

Dette dokument

  • Dokument 8:69 S (2013–2014)
  • Dato: 14.05.2014
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Hurtigruten mottar årlig omfattende offentlig støtte for fortsatt å fungere som en helt sentral del av infrastrukturen langs kysten. I alle år har det vært høy tillit mellom befolkningen og Hurtigruten når det gjelder anløp. Når kapteinen på det enkelte skip har vurdert været til å være for dårlig til å anløpe kai, så har befolkningen kunnet stole på denne vurderingen.

Et av hurtigruteskipene skadet kaia ved Nordkynterminalen i Mehamn i april 2012. Etter denne hendelsen anløper hurtigrutene Industrikaia i indre havn i noen dager, men etter hvert velger skipene igjen å anløpe Nordkynterminalen, til tross for skadene på anlegget. I mellomtiden deltar Hurtigruten i en utredning som tilrår at skadet del av kai erstattes med ny seksjon i stål og betong. Dette omfattende tiltaket påbegynnes av kommunen.

Anløpene fortsatte helt til høsten 2013 da det, ifølge kommunen, kommer en kraftig økning i antall kansellerte anløp ved godt vær. Fra januar 2014 kommer beskjeden fra Hurtigruten om at samtlige anløp kanselleres frem til alle reparasjoner er foretatt. Dette skjer etter at skipene har anløpt samme kai, som nå plutselig er uforsvarlig å anløpe, over lang tid.

Hurtigruten nekter å bruke Industrikaia som alternativ, selv om skipene har anløpt denne ved tidligere anledninger og den er vurdert som tilstrekkelig av kommunens havnekonsulent. Rederiet har avvist alle tilbud om midlertidige tiltak uten nærmere begrunnelse.

Kanselleringen av alle anløp går ut over næringsliv, turisme og frakt til og fra kommunen. Derfor er det grunn til å etterspørre mer informasjon enn det som allerede fremkommer av arbeidet kommunen har gjort, og svarene kommunen har fått fra statsråd Ketil Solvik-Olsen.

Forslagsstiller viser til at det ikke er gjennomført noen uavhengig vurdering av hvorvidt beslutningen om total kansellering kan begrunnes i solide, faglige og sikkerhetsmessige vurderinger. Til nå har befolkningen hatt tillit til de vurderinger kapteinene har gjort fra dag til dag. Samferdselsdepartementet har hittil utelukkende lagt Hurtigrutens beskrivelse av saken til grunn for sine vurderinger, til tross for at kommunen har sendt detaljert saksdokumentasjon.

Forslagsstiller ønsker ikke å gå inn for politisk overstyring av de vurderinger som ligger til skipets kaptein. Likevel har befolkningen i Mehamn krav på at det gjøres en uavhengig undersøkelse av anløpsforholdene, ettersom det er store mulige pengeinteresser i å la anløp til Mehamn utgå. Det er behov for å sikre at all relevant kunnskap er med i vurderingen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen gi Kystverket i oppdrag å foreta en faglig vurdering av anløpsforholdene i Mehamn, og i tillegg gi Kystverket i oppdrag å tilråde eventuelle tiltak for å sikre anløp fremover.

14. mai 2014