Til Stortinget
Haifinner er av de mest kostbare fiskeproduktene i verden. Hovedårsaken
til det store markedet er etterspørselen av haifinnesuppe. I Kina
har det blitt brukt haifinner i mat og legekunst i årtusener, og
det blir fortsatt servert haifinner, vanligvis i bryllup eller ved
andre store anledninger.
Den mest utbredte praksisen for fangst av haifinneprodukter er
«haifinning». De fleste haiene blir fisket med bruk av langlinefiske.
Det foregår ved at en line på alt fra én kilometer til 100 kilometer,
utstyrt med opp til 16 000 kroker legges ut i havet og tas opp påfølgende
morgen. Fangsten er svært variert og til tider meget brutal. Alt
fra delfiner, sel, sjøfugl, småfisk og hai blir fanget på krokene.
Etter at haien er tatt opp i fiskefartøyet, kuttes haifinnen
av og skrotten kastes tilbake på sjøen. Ofte er haien fremdeles
levende og vil uten sine finner synke ned til en smertefull og sikker
død. Slik haifinning på sjøen gjør at fiskefartøy kan øke lønnsomheten
betydelig ved at det kreves mindre kapasitet til lagring og transport
av finnene, som uten tvil er den mest lønnsomme delen av hai. Finnene
utgjør omtrent fem prosent av haiens totale biomasse. Dette resulterer
i en dumping av omtrent 95 prosent av dyret, og er bredt ansett
som en uansvarlig og ikke bærekraftig fangstmetode.
I løpet av de siste tiårene har spesielt haifiske ført til en
dramatisk nedgang av verdens haipopulasjon, og enkelte arter anslås
å ha en nedgang på over 95 prosent i områder de tidligere har vært
vanlige. Fangsten er ikke bærekraftig, særlig for de haiartene som bruker
mer enn ett tiår på å nå fruktbar alder og dermed blir forhindret
fra å reprodusere seg.
Omsetning av haifinner er en trussel mot flere haibestander,
og det er nødvendig å regulere fisket for å sikre en bærekraftig
utnyttelse av haibestandene. Haifinning er en trussel mot de ulike
haibestandene, og dermed også mot økosystemet i havet. Omsetningen
av haifinner vil være en trussel mot haibestandene selv om fangsten
ikke innebærer haifinning.
Det er internasjonalt, regionalt og nasjonalt vedtatt reguleringer
for å unngå haifinning og for å unngå overfiske av hai. Om lag 100
nasjoner har vedtatt forbud mot haifinning, men det har vært flere
smutthull i dagens reguleringer. Oppmerksomhet fra blant annet EU
nå er å tette igjen smutthullene og etablere en bærekraftig fangst,
hvor haifinner og haikropp må leveres sammen.
Det importeres i dag ulovlige haiprodukter til Norge som blant
annet selges på forskjellige kinarestauranter og på asiatiske markeder.
Den norske haiorganisasjonen Hjelp Havets Haier viser til en rekke restauranter
som selger haifinnesuppe i Norge.
FNs Food and Agriculture Organization (FAO) samler inn data på
fangst og omsetning av haiprodukter, men ifølge forskerne utgjør
denne statistikken bare en liten del av den totale fangsten og omsetningen.
Ifølge FAOs rapport State of the Global Market for Shark Commodities
av Shelley Clarke and Felix Dent fra 2014, er det begrenset kunnskap
om den faktiske fangsten, produksjonen og omsetningen av haiprodukter.
Forsyningskjedene er uklare og det er usikkert hvilken rolle ulike
land spiller i produksjon, foredling, omsetning og forbruk av haiprodukter.
Det er også stor usikkerhet om prisen på haiprodukter, og spesielt
prisen på haifinner.
Ifølge den internasjonale foreningen Save our Seas Foundation
(SOSF) er haifinning-industrien lite transparent og opererer ofte
utenfor lovreguleringer og tilgangen på statistikk er derfor svært
mangelfull. Det er også i liten grad forsket på omfanget av haifinning.
I en nyere studie har Boris Worm og forskere fra flere universitet
i Canada og USA anslått at 100 millioner haier (1,44 millioner tonn)
ble drept i 2000 og 97 millioner i 2010 (1,41 millioner tonn). Ifølge
forskerne blir mellom 6,4 og 7,9 prosent av alle haier drept hvert
år. En bærekraftig utnytting vil tilsvare at under 5 prosent av
haiene blir drept per år. Worm konkluderer også med at tallene er
svært usikre, og at det totale antallet kan være mellom 63 og 273
millioner drepte hai per år.
Ifølge FAO er de fire største produsentene av haiprodukter Indonesia,
India, Spania og Taiwan. De klart største markedene for haifinner
er i Øst- og Sørøst-Asia, slik som Kina, Hong Kong Special Administrative
Region, Taiwan, Singapore, Malaysia og Vietnam. Sør-Amerika og Europa
har de største markedene for haikjøtt, med Italia, Brasil, Uruguay
og Spania, som de største importørene.
EU-registrerte fartøy fanger om lag 100 000 tonn i året. Forskningen
utført av Worm, Clarke og andre viser tilsynelatende at dette kun
er en del av reell fangst. Ifølge kommisjonen foregår EUs fiske
i farvann både i og utenfor EU. Det er marked for haikjøtt i Frankrike,
Spania, Italia, Storbritannia og Tyskland, mens haifinner blir eksportert
til Asia.
Ifølge U.S. Department of Commerce, National Oceanic and Atmospheric
Administration (NOAA), har den totale verdien av rapportert import
av haifinner globalt på om lag US$ 366 millioner i 2005 og 293 millioner
i 2011. Worm et. a. anslår at den totale importverdien på haifinner
siden 2000 har vært mellom US$ 306 til 419 millioner.
Ifølge Clarke og Dent var den totale verdien på den oppgitte
internasjonale handelen med haiprodukter US$ 818,4 millioner i 2011.
Den faktiske internasjonale handelen er langt større enn dette.
Det er i tillegg liten kunnskap om volumet av innenlandsk forbruk
av haiprodukter, dvs. varer som ikke eksporteres.
Ifølge The Guardian var prisen på en bolle haifinnesuppe $ 300
da etterspørselen var på topp. Da kunne prisen på haifinner være
opp mot $ 700 per kilo.
En rekke land har innført reguleringer mot haifinning. EU har
en handlingsplan for å bevare og forvalte haibestandene. EU innførte
et forbud mot haifinning i 2003, men fiskerne kunne fjerne finnene
fra haiene og levere finner og haikropp i forskjellige havner. Det
ga mulighet for å omgå regelverket. I juni 2013 vedtok EU at haifinnene
må leveres sammen med haikroppen. Forbudet gjelder både i farvann
i EU og på EU-registrerte fiskefartøy uansett hvor i verden de fisker.
Selv med et forbud mot haifinning vil den høye verdien av haifinner
fremdeles gjøre det attraktivt å forsøke omgå reglene og praktisere
haifinning. Forslagsstillerne mener det er behov for strengere regulering
av import av produkter fra hai for å stanse import av ulovlige haiprodukter
til det norske markedet. Det vil også ha en viktig signaleffekt
globalt at Norge tar problemstillingen og generell tap av biologisk mangfold
svært alvorlig. Forslagsstillerne mener dette kan oppnås ved at
det innføres krav om at haiprodukter som blir importert må ha fullstendig
artsinformasjon, noe som vil sikre at truede haiarter ikke når det
norske markedet. Haiproduktene som blir importert må også ha fullstendig
og etterprøvbar informasjon vedrørende fangstmetode, sted, dato
og tidspunkt for fangst.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
1. Stortinget ber regjeringen sikre
at haiprodukter som blir importert har fullstendig og etterprøvbar artsinformasjon.
2. Stortinget ber regjeringen sikre at haiprodukter som
blir importert har fullstendig og etterprøvbar informasjon vedrørende
fangstmetode, sted, dato og tidspunkt for fangst.
3. desember 2014