Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) og Norsk Bobilforening har over mange år arbeidet for å tilpasse de norske reglene til nabolandenes regler, samt endre forskjellsbehandlingen mellom bobiler over og under 3,5 tonn.

Campingturismen i Norge er sterkt voksende, og det er i dag i overkant av 33 000 bobiler i Norge. Bare de siste fire årene er antallet bobiler økt med over 10 000.

Bobileierne i Norge kjører i snitt mellom 4 000–12 000 km i året, og bruker bilen i snitt 70 døgn i året.

Alle bobiler er registrert som campingbiler i vognkortet, men bobiler under 3,5 tonn behandles som personbiler ved bompasseringer, fartsgrense og periodisk kjøretøykontroll (PKK).

Forslagsstillerne ønsker å se på tilpasninger/endringer som legger bedre til rette for bobilturisme i Norge.

Forslagsstillerne mener man bør konsentrere seg om følgende områder i denne omgang:

  • 1. PKK – alle bobiler opp til 7,5 tonn behandles likt med personbiler klasse M1.

  • 2. Fartsgrense – for alle bobiler over 3,5 tonn opp til 7,5 tonn økes tillatte hastighet opp til 100 km/t.

  • 3. Bomavgifter – Alle bobiler opp til 7,5 tonn behandles likt med personbiler klasse M1.

  • 4. Fergetakster – her bør bil med campingvogn behandles likt med bobiler, og en løsning kan være en standardsats på 2 ganger taksten for personbil.

  • 5. Førerkortklasse for bobiler. Se på muligheten for å justere grensen opp fra 3,5 tonn til 4,5 tonn.

Begrunnelse:

  • 1. PKK – alle bobiler opp til 7,5 tonn behandles likt med personbiler klasse M1, slik at disse får 2 års intervaller og ikke trenger PKK før 4 år etter at bobilen er solgt som ny*. Forslagsstillerne viser til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens svar av 10. november 2014 på skriftlig spørsmål fra representanten Kjell-Idar Juvik, der statsråden uttalte at han skulle vurdere dette. (*her bør man vurdere om man skal stille strengere krav etter antall km eller år, eks.150 000 km eller 10 år.)

  • 2. Fartsgrense – for alle bobiler over 3,5 tonn opp til 7,5 tonn økes tillatte hastighet til 100 km/t. I dag er det en øvre fartsgrense på 80 km/t. Turbusser har en maksfart på 100 km/t. I Tyskland er maksfart 100 km/t, i tillegg kan campingbilister skaffe seg Tempo 100-godkjenning og kjøre i 100 km/t der fartsgrensen tillater dette (gjelder campingvogner). Erfaringen er god og viser at dette har en positiv virkning på trafikksikkerheten (jf. notat fra NBCC). I Sverige kan alle bobiler følge fartsgrensen. I Danmark og Finland er fartsgrensen maks 80km/t for bobiler over 3,5 tonn.

  • 3. Bomavgifter – Alle bobiler opp til 7,5 tonn behandles likt med personbiler og bobiler under 3,5 tonn ved innkreving av bompenger. I dag kreves alle bobiler over 3,5 tonn lik bompengeavgift som tunge kjøretøy (2–3 ganger personbiltakst).

  • 4. Fergetakster – her bør bobiler behandles likt med bil med campingvogn, og en løsning kan være en standardsats på to ganger taksten for personbil, eller etter lengde. Hovedtrekkene i riksregulativet for ferjetakster er opprinnelig fra 1968. Reglene er endret ved ujevne mellomrom, sist i 2008, da det ble besluttet at elbiler kunne fraktes gratis på fergene på stamveinettet. Det er i dag et stort sprang i satsene for kjøretøy over 6 meter.

  • 5. Førerkortklasse for bobiler. Se på muligheten til å justere vektgrensen opp fra 3,5 tonn til 4,5 tonn på førerkortklasse M1.

    Mange bobiler som registreres i dag veier opp imot grensen på 3,5 tonn, og med last er det mange av disse som nok kjører med overlast. I dag kan man kjøre bobiler opp til 3,5 tonn med førerkort for personbil. Grensen for bil + henger er maks 4250 kg, og i Tyskland arbeider man mot EU for å øke grensen opp til 4,5 tonn for bobiler.