Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Olaf Lundteigen, Heidi Greni, Liv Signe Navarsete og Kjersti Toppe om å forby visse typer ansettelseskontrakter i norskregistrerte foretak

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Et bemanningsforetak har som formål å drive utleie av arbeidskraft, og plikter å registrere sin virksomhet i Arbeidstilsynets register over bemanningsforetak. Om lag halvparten av de som arbeider gjennom bemanningsforetak er norske borgere, ifølge NHO Service. Omfanget av norskregistrerte bemanningsforetak har økt betydelig det siste tiåret.

Kombinasjonen av østutvidelsene av Den europeiske union (EU) i 2004 og 2007, en ikke-regulert EØS-innvandring til Norge og at selskaper i enkelte bransjer har økt innleieandelen fra bemanningsforetak vesentlig, har medvirket sterkt til bemanningsforetakenes store vekst det siste tiåret. Omsetningsveksten til bemanningsforetak i NHO Service har eksempelvis økt mye det siste tiåret, og er om lag tredoblet fra 2004 til 15,6 mrd. kroner i 2013.

Svært mange EØS-innvandrere som arbeider i Norge, arbeider via et bemanningsforetak. Norskregistrerte bemanningsforetak ansetter folk på vilkår som «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag», «fast ansatt uten rett til lønn» og «fast ansatt uten garantilønn».

Statsråd Robert Eriksson har overfor Stortinget meddelt at han ikke vil ta stilling til om slike kontrakter som brukes av bemanningsforetak er faste ansettelser eller ikke, og at spørsmålet om personer ansatt på slike vilkår er å regne for midlertidig ansatte, må finne sin avklaring i rettsapparatet.

Forslagsstillerne mener personer som ansettes på slike kontrakter må regnes for å være midlertidig ansatte. Hensynet til utviklingen i deler av arbeidslivet tilsier etter forslagsstillernes syn derimot at det bør gjøres lov-/regelverksendringer som medfører at bemanningsforetak ikke kan ansette personer på arbeidskontrakter hvor det ikke betales lønn mellom oppdrag, eller hvor en person er fast ansatt uten garantilønn.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen endre regelverket slik at norskregistrerte foretak ikke kan ansette personer på kontrakter som inneholder formuleringer som «fast ansatt uten garantilønn», «fast ansatt uten rett til lønn», «fast ansatt uten lønn mellom oppdrag» og formuleringer med tilsvarende mening.

29. april 2015