Representantforslag fra stortingsrepresentantene Arild Grande, Lise Christoffersen, Dag Terje Andersen, Anette Trettebergstuen, Hege Haukeland Liadal og Sonja Mandt om utredning av en endring i regelen for enke-/enkemannspensjon under kap. 7 i lov om statens pensjonskasse knyttet til samboeres rettigheter

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regelen for enke- eller enkemannspensjon står under kapittel 7 i lov om Statens pensjonskasse av 28. juli 1949, familiepensjon. Formålet med enke- eller enkemannspensjonen er delvis å oppveie inntektstapet for familien. I dette ligger det at det ikke minst er barna som vil merke inntektstapet, ikke bare enken eller enkemannen.

§ 32 tredje ledd har følgende ordlyd:

«Rett til enke- eller enkemannspensjon inntrer ikke når medlemmet dør innen ett år etter at det fikk tilsetting med rett til medlemskap i Pensjonskassen eller etter at ekteskapet ble inngått, og dødsfallet skyldes sykdom som medlemmet led av eller hadde symptomer på ved tilsettingen eller vigselen, og som en av ektefellene må ha antas å ha kjent til. Når særlige grunner taler for det, kan Pensjonskassens styre gi hel eller delvis pensjon i disse tilfellene.»

Formålet med fristreglene i bestemmelsen er å sikre at inntektsbortfallet er knyttet til en inntekt å regne med for familien. Dersom ekteskapet har vart kortere tid enn ett år, legges det til grunn at det er så liten grad av innretning at inntektstapet får beskjeden betydning. Fristregelen/karensbestemmelsen har med andre ord til formål å unngå misbruk. Modellen traff godt i den tid hvor samliv startet etter inngåelse av ekteskap.

Terskelen for innvilgelse av pensjon etter unntaksregelen er lagt høyt. Av 49 saker i perioden 2004–2013 er det bare innvilget fire søknader.

Bakgrunnen for at forslagsstillerne fremmer dette forslaget er den generelle samfunnsutvikling, der etablerte samboerforhold likestilles med ekteskap på stadig flere rettsområder. Det har imidlertid så langt ikke skjedd når det gjelder enke-/enkemannspensjon.

Formålet med å unngå misbruk av ordningen ivaretas dersom en knytter kriteriene opp mot arvelovens vilkår for å bli likestilt med ektefeller.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utrede, med sikte på å fremme forslag, en endring i regelen for enke-/enkemannspensjon under kapittel 7 i lov om Statens pensjonskasse, slik at samboere som har arverett i henhold til arvelovens kap. IIIA, likestilles med ektefeller når det gjelder rett til enke-/enkemannspensjon.

18. juni 2015