Representantforslag om fjerning av innsatsstyrt finansiering i spesialisthelsetjenesten under koronapandemien

Dette dokument

  • Representantforslag 94 S (2019–2020)
  • Fra: Nicholas Wilkinson, Karin Andersen, Torgeir Knag Fylkesnes, Petter Eide og Arne Nævra
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Spesialisthelsetjenesten er i en kritisk periode på grunn av covid-19-pandemien. Samtidig som arbeidspresset noen steder har økt, og nødvendig behandling lagt i kø, blør sykehusene penger på grunn ordningen med aktivitetsbasert bevilgning, i sykehusene kalt innsatsstyrt finansiering (ISF).

I 2020 er 50 pst. av bevilgningene til den somatiske spesialisthelsetjenesten gitt gjennom innsatsstyrt finansiering. De senere årene har også polikliniske tjenester innenfor psykisk helsevern og oppfølging og rehabilitering av pasienter med rusproblematikk (TSB) fått innført betaling gjennom ordningen med innsatsstyrt finansiering.

Når store deler av den planlagte behandlingen er utsatt fordi sykehusene har forberedt seg på en pandemi og stort press på sykehusene, går det direkte ut over inntektene til sykehusene. Regjeringen har selv omtalt dette i Prop. 67 S (2019–2020):

«Spesialisthelsetjenesten er i en krevende beredskapsperiode. Tjenesten spisser ressursene sine mot beredskap og akutt behandling, samtidig som planlagt aktivitet utsettes. Utsettelse av planlagt behandling vil gi sykehusene lavere aktivitetsbaserte inntekter fra Innsatsstyrt finansiering (ISF). Samtidig vil helseforetakenes kostnader samlet sett øke.»

Sykehusene og helseansatte har alltid jobbet for å hjelpe syke folk. Resultatene gjennom covid-19-pandemien har vist at helsepersonell hjelper folk og bruker ressursene til de som trenger det mest, uten den tvangstrøyen som ISF er.

Innsatsstyrt finansiering er en topptung styring av sykehusene, som ikke tar hensyn til den kunnskap, den erfaring og de behov som finnes ved sykehusene. Forslagsstillerne har derfor flere ganger også før covid-19 foreslått å avvikle den byråkratiske og topptunge ordningen innsatsstyrt finansiering.

Erfaringene med covid-19-pandemien har vist at rigide betalingssystemer er lite fleksible og ikke gir sykehusene det handlingsrommet de trenger når krisen inntreffer. Slik har man havnet i en situasjon der sykehusene nå blir straffet for rask omstilling og for å redde liv.

Sykehusene må nå, så raskt som mulig, få nødvendige garantier for at de snarest kan ta opp igjen normal drift og gjenoppta nødvendig behandling, uten at det vil gå på bekostning av sykehusenes økonomi.

Det som i 2020 skulle vært gitt som midler til sykehusene gjennom innsatsstyrt finansiering, må derfor gis som rammefinansiering.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om stans i ordningen med Innsatsstyrt finansiering (ISF) for 2020, slik at alle midler som ligger under ISF i statsbudsjettet, gis som rammefinansiering.

30. april 2020

Nicholas Wilkinson

Karin Andersen

Torgeir Knag Fylkesnes

Petter Eide

Arne Nævra