Representantforslag om utsettelse av riving av Y-blokka til Oslo tingrett har behandlet saken

Dette dokument

  • Representantforslag 106 S (2019–2020)
  • Fra: Petter Eide, Karin Andersen og Freddy André Øvstegård
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), har i vedtak 10. februar 2017 behandlet reguleringsplan for regjeringskvartalet, og blant annet konkludert med at Y-blokka må rives. De fire mest skadde bygningene etter 22. juli-terroren, H-blokka, Y-blokka, R4 og S-blokka, var ikke operative i etterkant. Y-blokka hadde et varierende skadeomfang innvendig. En del av bygningen var lite skadet, men andre deler hadde større skader. Til tross for bombens ødeleggelser hadde ikke Y-blokka bygningskonstruksjonsskader som gjorde at bygget måtte rives av den grunn. Regjeringen konkluderer med at det er andre sikkerhetsmessige begrunnelser som er hovedårsaken til vedtaket om riving av Y-blokka.

Rammetillatelse til riving ble gitt av kommunen den 5. juli 2019. Fylkesmannen stadfestet rammetillatelsen i vedtak av 11. november 2019, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet å ikke omgjøre Fylkesmannens vedtak i klagesaken i brev av 19. desember 2019. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (PBE) godkjente søknad om igangsettelse i vedtak av 13. desember 2019.

Både reguleringsplanen og rammetillatelsen har vært gjenstand for klageprosesser i forvaltningssystemet og i domstolen. Norske arkitekters landsforbund og Fortidsminneforeningen har stevnet Kommunal- og moderniseringsdepartementet for retten. De mener at reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet og rammetillatelsen for rivingen ikke er gyldig. Saken skal opp i Oslo tingrett i august, og de to organisasjonene ba tingretten om et midlertidig forbud mot rivingen av Y-blokka inntil saken er behandlet. Oslo tingrett avviste kravet 7. april 2020. Selv om saksøkerne ikke fikk medhold i krav om midlertidig forføyning, skal saken om gyldighet av rivingsvedtak likevel behandles i Oslo tingrett i slutten av august.

Bystyret i Oslo har også senere snudd i saken med et flertallsvedtak for bevaring av Y-blokka 22. april 2020.

Det bestrides ikke at KMD har formell tillatelse til å iverksette videre planer om riving av Y-blokka. Samtidig mener Sosialistisk Venstreparti at gjennomføringen av rivingen i forkant av domstolsforhandlingen i august skaper betydelige utfordringer. Man risikerer at Oslo tingrett behandler en sak om gyldighet av et rivingsvedtak på et tidspunkt etter at riving allerede er iverksatt.

Forslag:

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag

Stortinget ber regjeringen instruere Statsbygg om å sette implementering av rivingsvedtak om Y-blokka i bero, til saken har blitt endelig behandlet i Oslo tingrett.

12. mai 2020

Petter Eide

Karin Andersen

Freddy André Øvstegård