Representantforslag om obligatorisk testing for covid-19 ved innreise til Norge, samt økt testkapasitet for å sikre effektive og treffsikre karantenebestemmelser

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Obligatorisk testing ved innreise

Utenriksdepartementet har jevnlig oppdatert sine reiseråd, i et forsøk på å holde koronasmitten på et minimum. Likevel har man den siste tiden, særlig etter sommerferien, sett en kraftig oppblussing i smitten av koronaviruset i Norge og Europa. Grunnet økt smitte i mange land ble land som tidligere var definert som «grønne» land, endret til såkalte «gule» land. Dette henger sammen med at Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land.

Til tross for dette er personer som ankommer Norge fra «gule» land eller områder, ikke pålagt å oppholde seg i innreisekarantene ved ankomst til Norge. I tillegg har selve karanteneregimet noen utfordrende sider når det kommer til innreisekarantene, blant annet fordi det potensielt kan sette mange friske folk i karantene, som kunne ha jobbet istedenfor.

Covid-19 er ingen privatsak. En arbeidsgiver har i dag ingen rett til å vite om sykdommer og diagnoser hos sine ansatte, med unntak av én ting: covid-19. For å legge til rette for at mest mulig aktivitet opprettholdes, samtidig som man unngår å spre smitte, bør det sikres obligatorisk testing for covid-19 ved innreise til Norge for alle.

Økt testkapasitet i hele landet

For å sikre at samfunnet og næringslivet kan opprettholde tilnærmet normal aktivitet videre i denne pandemien, er det viktig å sikre at man har tilstrekkelig testkapasitet i hele landet. Dette betyr at det må være enkelt og raskt for folk flest å teste seg for covid-19. Kombinert med et karanteneregelverk som er enkelt å forstå både for den enkelte innbygger, og for næringslivet, vil man kunne sikre at hjulene i samfunnet kan holdes i gang også i tiden fremover.

Mange bedrifter har hatt store utfordringer med å få hjulene til å gå rundt under pandemien. Det må man forsøke å endre. Det vil ikke hjelpe dersom alle ansatte på eksempelvis en hel byggeplass må bli værende hjemme på grunn av lette forkjølelsessymptomer. Næringslivet bør ha mulighet til å teste sine ansatte for å unngå en lengre karanteneperiode dersom man ikke er smittet. Da må man også sikre at man har tydelige og enkle råd og karantenebestemmelser som kan bidra til å holde flere folk på jobb. Dette kan være gjennom økt bruk av testing, eller med større avstandskrav eller lignende.

Karanteneregelverket er i dag for vanskelig og komplisert for mange bedrifter og for vanlige folk. Regjeringen har varslet at de arbeider med å endre bestemmelsene vedrørende innreisekarantene i covid-19-forskriften, etter kritikk fra Folkehelseinstituttet (FHI). FHI har uttrykt bekymring for at forskriften er vanskelig å lese og forstå. Derfor er det viktig at man får på plass et regelverk som folk forstår, og som man enkelt kan forholde seg til enten som enkeltmenneske eller som bedrift.

Gjennom økt testkapasitet vil man kunne forhindre at man setter frisk arbeidskraft i unødvendig karantene. De som tester negativt og er friske, bør også bli behandlet som friske og kunne gå på jobb. Personer som har fått påvist covid-19 bør få tilbud om å ta en test for å bekrefte at man er frisk. Det vil kunne forhindre potensiell unødvendig lang karantenetid i etterkant.

Tiltak for reiselivsnæringen og skipstrafikken

Det arbeides i flere bedrifter og i næringslivet for øvrig med å løse problemstillingene knyttet til smitte og karantene. Særlig innenfor reiselivsnæringen og skipstrafikken er det et ønske om å etablere en såkalt «clean-ship-modell», hvor man ønsker å kreve negativ test før man får lov til å gå om bord. Det er et faktum at kystcruise ikke vil komme i gang for fullt før man har gode nok tiltak på plass for å hindre smittespredning.

Varetransport er en samfunnskritisk del som opprettholdes, men cruisetrafikk er ikke det og vil derfor rammes hardt. Til tross for at cruisetrafikk ikke er samfunnskritisk, er det en økonomisk aktivitet som betyr mye for reiselivet, og ikke minst for bedrifter som leverer tjenester langs hele kysten. Disse bedriftene er avhengig av at skipene går, for å kunne opprettholde aktiviteten i sin bedrift.

Det vil likevel være nærmest umulig å sikre at man kun har friske passasjerer om bord på et skip, så lenge man ikke har et godt nok system for å håndtere og gjennomføre testing av dem som skal om bord på skipene. Det jobbes aktivt i denne næringen for å etablere prosedyrer og prinsipper for at man har «clean ships», noe som eksempelvis kan være at alle som bestiller reise, må fremlegge dokumentasjon på negativ test for covid-19, før de får adgang til å gå om bord på skipet.

Alle tilgjengelige verktøy og virkemidler må tas i bruk

Regjeringens strategi er mangelfull når det gjelder å bruke testing som både verktøy og virkemiddel. All den tid man ser at det er spredning av covid-19 i Europa og verden for øvrig, og det er reiseaktivitet inn og ut av Norge, bør man som et forebyggingstiltak for å hindre videre smittespredning snarlig innføre obligatorisk testing for alle som kommer til Norge.

Testkapasiteten bør også utvides over hele landet, slik at man enkelt og raskt kan ta en covid-19-test. Mange private aktører har ledig kapasitet i dag, noe som snarlig bør tas i bruk. Dette vil kunne sikre at man unngår flere nedstengninger i næringslivet, men også i samfunnet for øvrig. Hvis alle blir testet, vil det gi en bedre oversikt over hvor smitten kommer fra, og en mer treffsikker karantenegjennomføring. Det vil videre være viktig for å sikre at næringslivet ikke blir tvunget til å stoppe opp igjen, men kan opprettholde aktiviteten. Dette handler om fornuft, samt å sikre innbyggerne i Norge med alle tilgjengelige og nødvendige tiltak.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget snarest med en plan for innføring av obligatorisk testing for covid-19 ved innreise til Norge.

  2. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget snarest med en oppdatert plan for hvordan man skal sikre økt testkapasitet i hele landet.

  3. Stortinget ber regjeringen gi fritak for karanteneplikt dersom man har testet negativt for covid-19 på to tester.

5. oktober 2020

Siv Jensen

Sylvi Listhaug