Søk

Bakgrunn

Pandemien Norge og verden nå står oppe i, har synliggjort en rekke områder der man i Norge kan og må styrke den nasjonale beredskapen. Man må ta lærdom av denne krisen, og allerede nå ta nødvendige politiske grep som øker landets evne til å takle mulige fremtidige kriser.

Da pandemien brøt ut, stod Norge i en akutt fare for å mangle både smittevernutstyr og desinfeksjonsmiddel. I uke 11 i 2020 sto norske sykehus med en beholdning av munnbind som tilsvarte kun 4 ukers normalbruk. Det viser at situasjonen var prekær. I kommunenes mange tjenester ble det rapportert om rasjonering og lite tilgang på ordinært smittevernutstyr i pandemiens første uker.

I en krise er det helt avgjørende at man så raskt som mulig gir hele Norges befolkning tilgang til viktig smittevernutstyr. For å øke norske borgeres trygghet ved et stort smitteutbrudd må en i Norge sikre seg en nasjonal evne til å produsere smittevernutstyr.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap gjorde allerede i 2019 en omfattende analyse av en rekke ulike krisescenarier som kunne ramme Norge. I denne analysen ble pandemi vurdert å være både et relativt sannsynlig og svært alvorlig scenario.

Økt nasjonal evne til å produsere smittevernutstyr vil styrke norsk produksjon og samtidig kunne bedre den globale tilgangen til smittevernutstyr. Når Norge produserer selv i stedet for å importere, gir dette både arbeidsplasser i Norge og økt nasjonal beredskap, og gjør at flere mennesker i verden får tilgang til dette utstyret.

Man ser nå at land i Europa tar aktive politiske grep for å sikre sin egen produksjon av smittevernutstyr. Tyskland innførte allerede før sommeren 2020 statlige støtteordninger for produksjon av ansiktsmasker. Dette ble blant annet gjort for å redusere risikoen knyttet til importavhengighet, samt at landet erfarte at bestillinger til Kina ikke nådde frem. Gjennom statlige bidrag er produksjonskapasiteten økt betydelig, og i løpet av 2021 skal produksjonskapasiteten nå omtrent 10 milliarder munnbind og ansiktsmasker årlig.

I kjølvannet av pandemien er det flere virksomheter i Norge som har startet produksjon av smittevernprodukter. Dette er fundamentert på kompetanse innen automatisert teknologi, materialkunnskap og kvalitetsarbeid inn mot EU-standarder. Disse virksomhetene må en ta vare på og videreutvikle.