Representantforslag om nasjonal beredskap og produksjon av smittevernutstyr

Dette dokument

  • Representantforslag 124 S (2020–2021)
  • Fra: Trygve Slagsvold Vedum, Sigbjørn Gjelsvik, Jenny Klinge og Geir Pollestad
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Pandemien Norge og verden nå står oppe i, har synliggjort en rekke områder der man i Norge kan og må styrke den nasjonale beredskapen. Man må ta lærdom av denne krisen, og allerede nå ta nødvendige politiske grep som øker landets evne til å takle mulige fremtidige kriser.

Da pandemien brøt ut, stod Norge i en akutt fare for å mangle både smittevernutstyr og desinfeksjonsmiddel. I uke 11 i 2020 sto norske sykehus med en beholdning av munnbind som tilsvarte kun 4 ukers normalbruk. Det viser at situasjonen var prekær. I kommunenes mange tjenester ble det rapportert om rasjonering og lite tilgang på ordinært smittevernutstyr i pandemiens første uker.

I en krise er det helt avgjørende at man så raskt som mulig gir hele Norges befolkning tilgang til viktig smittevernutstyr. For å øke norske borgeres trygghet ved et stort smitteutbrudd må en i Norge sikre seg en nasjonal evne til å produsere smittevernutstyr.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap gjorde allerede i 2019 en omfattende analyse av en rekke ulike krisescenarier som kunne ramme Norge. I denne analysen ble pandemi vurdert å være både et relativt sannsynlig og svært alvorlig scenario.

Økt nasjonal evne til å produsere smittevernutstyr vil styrke norsk produksjon og samtidig kunne bedre den globale tilgangen til smittevernutstyr. Når Norge produserer selv i stedet for å importere, gir dette både arbeidsplasser i Norge og økt nasjonal beredskap, og gjør at flere mennesker i verden får tilgang til dette utstyret.

Man ser nå at land i Europa tar aktive politiske grep for å sikre sin egen produksjon av smittevernutstyr. Tyskland innførte allerede før sommeren 2020 statlige støtteordninger for produksjon av ansiktsmasker. Dette ble blant annet gjort for å redusere risikoen knyttet til importavhengighet, samt at landet erfarte at bestillinger til Kina ikke nådde frem. Gjennom statlige bidrag er produksjonskapasiteten økt betydelig, og i løpet av 2021 skal produksjonskapasiteten nå omtrent 10 milliarder munnbind og ansiktsmasker årlig.

I kjølvannet av pandemien er det flere virksomheter i Norge som har startet produksjon av smittevernprodukter. Dette er fundamentert på kompetanse innen automatisert teknologi, materialkunnskap og kvalitetsarbeid inn mot EU-standarder. Disse virksomhetene må en ta vare på og videreutvikle.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen gjennom dialog med potensielle norske produsenter sikre en nasjonal produksjon og beredskap for kritisk viktig smittevernutstyr.

  2. Stortinget ber regjeringen stille til rådighet investeringstilskudd til norske produsenter av smittevernutstyr.

  3. Stortinget ber regjeringen sørge for at hensynet til nasjonal produksjon av beredskapsprodukter tillegges større vekt i anbudsprosesser.

  4. Stortinget ber regjeringen etablere beredskapsavtaler med norske produksjonsmiljøer for produksjon av smittevernutstyr.

24. februar 2021

Trygve Slagsvold Vedum

Sigbjørn Gjelsvik

Jenny Klinge

Geir Pollestad