Representantforslag om å gjennomføre vedtak om å oppheve krav om helseattest for eldre bilførere

Dette dokument

  • Representantforslag 202 S (2020–2021)
  • Fra: Bård Hoksrud og Tor André Johnsen
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I forbindelse med behandlingen av Dokument 8:79 S (2020–2021) gjorde Stortinget vedtak om å oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere, jf. Innst. 195 S (2020–2021) og vedtakene 596 og 597. Flere land har de siste årene fjernet slike særkrav som diskriminerer eldre bilførere. Førerkortregelverket har vært til utredning nylig også i Norge i forbindelse med at det ble gjennomført flere endringer som styrket eldre bilføreres posisjon.

Forslagsstillerne mener det er en solid faktabakgrunn for å kunne oppheve den diskriminerende helseattesten og raskt oppfylle Stortingets vedtak. I et senere svar til Stortinget på skriftlig spørsmål, jf. Dokument nr. 15:1364 (2020–2021), om oppfølging av Stortingets vedtak i saken, opplyser statsråd Knut Arild Hareide at helseattesten ikke kan oppheves uten nok en utredning med alternative reguleringer. Forslagsstillerne vil bemerke at Stortinget ikke har bedt om en utredning eller alternative reguleringer, men om at en unødig aldersdiskriminering i førerkortregelverket oppheves. En ny utredning av dette spørsmålet bare utsetter en nødvendig modernisering av førerkortregelverket som er til gunst for landets eldre.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen om å gjennomføre Stortingets vedtak om å oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere med virkning fra senest 1. juni 2021.

7. april 2021

Bård Hoksrud

Tor André Johnsen