Representantforslag om å rette opp i usosiale velferdskutt

Dette dokument

  • Representantforslag 270 S (2020–2021)
  • Fra: Eirik Faret Sakariassen, Torgeir Knag Fylkesnes, Kari Elisabeth Kaski, Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås, Karin Andersen og Nicholas Wilkinson
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Man vet aldri når i livet man vil kunne trenge ekstra støtte. Folk kan bli syke, gå gjennom samlivsbrudd eller miste inntekt. Da skal fellesskapet stille opp. Over mange tiår har fellesskapet bygget et sikkerhetsnett som har tatt imot når det har vært behov for hjelp. Det har vært avgjørende for at Norge har blitt et land med små forskjeller og høy tillit mellom folk. Nå har det snart gått åtte år med en regjering som har tatt bort ordning etter ordning. De har klippet hull i sikkerhetsnettet, og hullene har blitt større og større. Dette gir et kaldere samfunn, der hver enkelt må klare seg på egen hånd. Dette prosjektet har beviselig skapt flere fattige og flere syke. Stadig vokser flere barn opp i fattige familier, og det haster å gjøre noe for å stanse de økende ulikhetene. Denne usosiale politikken ødelegger noe av det beste med Norge. Derfor er det tid for å sy hullene sammen igjen. Fordi et sterkt fellesskap er bra for alle. Dersom flertallet på Stortinget nå går sammen, kan de usosiale kuttene reverseres og ordningene som gir alle trygghet, styrkes. Forslagsstillerne mener det nå er på høy tid å reversere disse usosiale kuttene og bygge velferdsstaten slik at den kommer folk til gode.

Listen over usosiale kutt som må reverseres, er lang. Folk med lave inntekter og høye boutgifter har fått mindre bostøtte. Det rammer ekstra hardt når prisen på et sted å bo har vokst massivt samtidig. Uføre har fått mindre penger til å forsørge barna sine, gjennom kutt i barnetillegget. Dette er ekstra urettferdig fordi det går ut over barn, og fordi foreldrene til disse barna ikke kan velge å jobbe litt ekstra. Uførepensjonen må innrettes slik at den er god nok uavhengig av hvor gammel du er når du blir ufør. Barn har fått kutt i brillestøtten. Et brillepar kan koste en barnefamilie mange tusen kroner ekstra. Folk som trenger bil for å få en bedre og enklere hverdag, har fått kutt i bilstøtteordningen. Det er kuttet i ordningen for gratis fysioterapi, i støtte for tannregulering til barn og tannhelsesjekk for eldre. Slik blir velferden mindre tilgjengelig for dem som trenger den mest. Kuttene i medisinsk forbruksmateriell er også et smålig kutt som rammer de mest sårbare i samfunnet. Arbeidsledige har mistet retten til feriepenger på dagpenger. Det betyr at inntektstapet folk får etter å ha mistet jobben blir større, og det rammer hele familien til den som har blitt arbeidsledig. Det er usosialt og urettferdig. Regjeringen Solberg har også de siste årene utført en rekke usosiale kutt i arbeidsavklaringspenger (AAP), som særlig rammer sårbare grupper i samfunnet. Det er viktig at personer med nedsatt funksjonsevne som er helt eller delvis ute av arbeidslivet, mottar livsoppholdsytelser som det er mulig å leve av. Som følge av omfattende kutt har flere tusen personer mistet tryggheten i ordningen, og flere mister stønaden før de er ferdig avklart. Kuttene har ikke medført at flere har kommet i jobb, men at flere har blitt avhengig av sosialhjelp. Økonomisk trygghet og retten til et verdig liv skal gjelde for alle. Det er et politisk ansvar å sørge for at personer med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer også har muligheten til å leve selvstendige liv.

Sosialistisk Venstreparti har fremmet en rekke andre forslag i denne sesjonen for å reversere usosiale kutt og gi et økonomisk løft for syke, uføre, arbeidsledige, enslige, barnefamilier og pensjonister. Nå må samfunnet ta tilbake de ordningene som har blitt kuttet i. Dette vil gi mindre fattigdom, mindre forskjeller og mer trygghet til alle.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2022 legge fram forslag til styrket bostøtte slik at den når flere, og at de som får støtte, får dekket en like stor del av sine boutgifter som i 2010.

  2. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i uføres barnetillegg.

  3. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i brillestøtte til barn.

  4. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttet i bilstøtteordningen for personer som trenger bil i gruppe 1 for å bryte en isolert tilværelse og bedre dagliglivets funksjoner.

  5. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å gjeninnføre ordningen med ferietillegg på dagpenger for arbeidsløse og permitterte, som en varig ordning.

  6. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om snarest å reversere de usosiale kuttene i fysioterapiordningen.

  7. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om snarest å reversere kuttene i støtte til tannregulering til barn og unge og tannhelsesjekk for eldre.

  8. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere de usosiale kuttene til nødvendig medisinsk forbruksmateriell.

  9. Stortinget ber regjeringen evaluere og utrede effektene av uførereformen, både når det gjelder ytelsesnivå, forholdet til andre inntektsavhengige ytelser og forholdet til tjenestepensjoner, og fremme forslag som kan rette opp urimelige kutt.

  10. Stortinget ber regjeringen snarest reversere de usosiale kuttene i arbeidsavklaringspenger som er gjennomført under regjeringen Solberg og fremme nødvendige forslag for dette.

8. april 2021

Eirik Faret Sakariassen

Torgeir Knag Fylkesnes

Kari Elisabeth Kaski

Freddy André Øvstegård

Mona Fagerås

Karin Andersen

Nicholas Wilkinson