Søk

Bakgrunn

Den 9. februar 2021 kunne NRK melde at det i gjennomsnitt går 17 år fra et overgrep blir begått, til det blir politianmeldt. Overgrep kommer ofte ikke frem i lyset før det har gått svært lang tid og ofrene for overgrep har blitt voksne. Dette kan skyldes at det går lang tid før ofrene faktisk tør å fortelle om det de har opplevd, samtidig som det også kan gå lang tid før et offer for overgrep forstår at de handlingene de har blitt utsatt for, aldri skal aksepteres.

Foreldelsesreglene innebærer at man etter en viss tid ikke lenger kan straffes for kriminelle handlinger man har begått. Eksempelvis kunne NRK høsten 2019 melde om en 40 år gammel mann som ble frikjent for overgrep, til tross for at han innrømte å ha utført handlinger som var «grenseoverskridende og skadevoldende» mot en 13 år gammel jente som på tidspunktet for handlingene var fem år gammel.

Foreldelsesfristen varierer i dag fra sak til sak, avhengig av hvilken kriminell handling som har blitt begått. For noen av de mest alvorlige lovbruddene er det ikke foreldelsesfrist. Dette gjelder eksempelvis for drap, voldtekt og seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, der foreldelsesfristen ble fjernet etter forslag fra regjeringen Solberg i 2014.

Etter dagens regelverk vil overgrep mot barn fortsatt foreldes dersom ikke overgrepet innebærer penetrering. Imidlertid er alle seksualforbrytelser mot barn svært alvorlige, og noe ingen burde oppleve. Også selv om overgrepet ikke innebærer penetrering, vil overgrepet kunne ha livsvarige konsekvenser for dem som rammes, og skape store problemer som varer i lang tid. Også for denne typen handlinger vil man ofte kunne oppleve at den som rammes, ikke klarer å fortelle om overgrepene før i voksen alder – da det vil være for sent å idømme overgriperen straffansvar og gi ofrene den rettferdigheten de fortjener.

Ofre for alle typer overgrep må tas på alvor. Da må foreldelsesfristen for alle typer overgrep fjernes, slik at disse kan straffeforfølges også der de blir avdekket etter svært lang tid.