Representantforslag om tilbakebetaling av statens økte strøminntekter for å sikre strømhjelp til alle før jul

Dette dokument

  • Representantforslag 49 S (2021–2022)
  • Fra: Kap., Post , Formål, Kroner , Bjørnar Moxnes, Sofie Marhaug og Marie Sneve Martinussen
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

De skyhøye strømprisene har utviklet seg til en krise for landet. Flere måneder med ekstraordinært høye strømregninger har allerede tappet bankkontoene til folk flest, og nå frykter mange at en vinter med kaldt vær og ekstreme strømpriser vil knekke privatøkonomien. Samtidig har de høye strømprisene gitt økte inntekter til staten gjennom økt utbytte fra de statlige selskapene, økte momsinntekter på strøm og økt grunnrente. En beregning fra Energi Norge tilsier at disse ekstraordinært høye inntektene til staten i 2021 er i størrelsesorden 11 mrd. kroner.

Det er ingen rettferdighet i at staten skal tjene seg rik på at folk flest må betale altfor mye for strømmen. Inntektene tilhører fellesskapet og bør brukes til fellesskapets beste. Derfor bør Stortinget vedta at de ekstraordinært høye inntektene skal tilbakebetales på en enkel og ubyråkratisk måte som sikrer at folk får penger inn på konto i tide før jul. Å kun gi utbetalinger til mottakere av bostøtte og sosialhjelp er ikke tilstrekkelig, fordi strømprisene rammer veldig mange flere enn de som er på disse ordningene. Folk som har lave inntekter, men også folk med helt ordinære inntekter, sliter nå med strømregninga, derfor må tilbakebetalingen favne bredere og være universell. Alle som har betalt strømregninger i 2021, har vært med på å betale inn de ekstra 11 mrd. kronene i økte inntekter til staten, og bør derfor være en del av tilbakebetalinga.

Forslagsstillerne foreslår at Stortinget oppretter en ny bevilgningspost for tilbakebetaling av strøminntekter og sørger for at alle landets rundt 2,5 millioner husholdninger får utbetalt 4 400 kroner fra denne posten så raskt som mulig innen jul. Bevilgningen er et anslag og foreslås gitt som overslagsbevilgning for å sikre at alle husholdninger får utbetaling.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I statsbudsjettet for 2021 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1635

(NYTT)

Strakstiltak mot høye strømpriser

70

(NY) Tilbakebetaling av økte strøminntekter, overslagsbevilgning, bevilges med

11 100 000 000

9. desember 2021

Bjørnar Moxnes

Sofie Marhaug

Marie Sneve Martinussen