Representantforslag om å sikre sykepenger til pasienter som står i helsekø grunnet covid-19

Dette dokument

  • Representantforslag 55 L (2021–2022)
  • Fra: Dagfinn Henrik Olsen, Gisle Meininger Saudland, Erlend Wiborg, Marius Arion Nilsen, Morten Wold, Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Som følge av covid-19-pandemien har flere av landets sykehus blitt nødt til å omdisponere ressurser fra operasjonsstuer og annen medisinsk aktivitet, til å håndtere et økende antall innleggelser av personer med covid-19. Mange pasienter har opplevd å få sine operasjoner utsatt, og ventetidene øker, noe som for mange fører til at retten til sykepenger bortfaller. Disse personene må søke seg fra sykepenger til arbeidsavklaringspenger.

Sykepenger erstatter arbeidsinntekt når en ikke kan jobbe som følge av skade eller sykdom, og det utbetales sykepenger tilsvarende tidligere lønnsinntekt opptil 6 G i inntil 52 uker. Etter at denne perioden har gått ut, er arbeidsavklaringspenger neste mulighet for å få dekket tap av inntekt. Arbeidsavklaringspenger dekker 66 prosent av tidligere inntekt, opptil 6 G. Differansen i ytelse fra sykepenger til arbeidsavklaringspenger er derfor betydelig.

Forslagsstillerne mener det er urimelig at personer som får sine medisinske behandlinger utsatt, og som selv ikke kan påvirke eller styre forløpet av dette, skal rammes hardt økonomisk. For noen handler dette om mulighet til å betale faste utgifter som bolig, bil og strøm. Forslagsstillerne har forståelse for at helseforetakene har en utfordring med å håndtere flere koronapasienter, og at operasjoner som følge av dette må utgå. Samtidig er det ikke rimelig at det er enkeltmennesker med behov for behandling som skal betale prisen for økte ventetider i helsevesenet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
Vedtak til lov

om endring i folketrygdloven

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endring:

§ 8-12 nytt femte ledd skal lyde:

Et medlem som på bakgrunn av beredskap i sykehusene som følge av covid-19 (koronavirus) har fått utsatt operasjon eller behandling, har rett til sykepenger ut over 248 dager.

II

Loven gjelder fra den tiden Kongen bestemmer.

20. desember 2021

Dagfinn Henrik Olsen

Gisle Meininger Saudland

Erlend Wiborg

Marius Arion Nilsen

Morten Wold

Sylvi Listhaug

Bård Hoksrud