Representantforslag om hastetiltak mot priskrisa før jul

Dette dokument

  • Representantforslag 55 S (2022–2023)
  • Fra: Kap., Post, Formål, Kroner, Marie Sneve Martinussen, Mímir Kristjánsson, Bjørnar Moxnes, Seher Aydar, Geir Jørgensen, Tobias Drevland Lund, Sofie Marhaug og Hege Bae Nyholt
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det går mot jul, men altfor mange i Norge vil få en høytid preget av økonomisk usikkerhet. Priskrisa rammer norske familier knallhardt, og aller verst går det ut over dem som har minst fra før. Undersøkelser viser at flere hundre tusen nordmenn nå må oppsøke hjelp for å unngå å måtte droppe måltider. Julen 2022 er sult tilbake som fenomen i Norge.

Det haster med å nå dem som sliter mest. Stortinget bør derfor vedta et minimum av hjelpetiltak allerede før jul. Forslagsstillerne foreslår at det gis 1 000 kroner ekstra til alle mottakere av sosialhjelp pluss 1 000 kroner per barn i desember. Dette er anslått å koste staten 100 mill. kroner.

Frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Matsentralen, Blå Kors og Røde Kors gjør en uvurderlig viktig jobb for dem som sliter mest. Slike organisasjoner kan imidlertid hjelpe enda flere dersom de får økte ressurser. Forslagsstillerne foreslår derfor at staten bevilger ytterligere 20 mill. kroner til disse organisasjonene.

Nav er til for å hjelpe folk i nød, men dessverre opplever mange at de ikke mottar hjelpen de har rett på. En gjennomgang Klassekampen har gjort, viser at dersom man holder nyankomne ukrainske flyktninger utenfor, går antall personer som søker sosialhjelp, ned i ni av landets elleve største byer. Mens nøden øker, er det altså færre enn før som vil ha hjelp fra Nav. Derfor foreslår forslagsstillerne 10 mill. kroner til brukerstyrte frivillige organisasjoner som Nav-oppryddingen, Stiftelsen Rettferd, AAP-aksjonen og foreningen For Økt Levestandard Norge. Dette er organisasjoner som hjelper folk med å få det de har krav på fra Nav.

Dette er minimumstiltak som alle partiene på Stortinget burde kunne støtte. Priskrisa krever langt kraftigere tiltak, men dette er noen enkle og rimelige grep som raskt kan gi effekt.

Voksende matkøer er et utrykk for at velferdsstaten svikter. Det er fantastisk at frivillige stiller opp for dem som er i nød, men det er egentlig Nav og staten sitt ansvar at alle har nok til å leve et verdig liv i Norge. Sikkerhetsnettet er i ferd med å få store hull.

Man er nødt til å ta kontrollen tilbake. Det er et politisk ansvar å sørge for at regningsbunken blir slankere gjennom lavere pris på strøm, mat og bolig. Velferdsstaten må stille opp når man trenger det. Nav må bli mer tilgjengelig, og ytelsene må heves. Tannlegeregningene og egenandelene i helsevesenet må bli lavere. Dette forslaget er en forsiktig start for å hjelpe folk gjennom priskrisa.

På tross av stigende priser er givergleden stor blant vanlige folk i julen. Det skulle bare mangle at staten også stiller opp og gir et lite bidrag for at alle skal få en litt mer gledelig jul.

Sosialhjelp utbetales av kommunene, og pengene til tiltaket foreslås derfor bevilget på kommunerammen. Forslaget innebærer 100 mill. kroner i økt bevilgning sammenlignet med regjeringens forslag til saldert budsjett. I bevilgningstabellen under fremstår økningen som langt større fordi sammenligningsgrunnlaget er med statsbudsjettet før regjeringens forslag om å kompensere kommunene for ekstrakostnadene forbundet med koronahåndteringen i saldert budsjett.

Forslaget om 20 mill. kroner mer til frivillige organisasjoner fordeles over tre poster etter samme andel som regjeringen bruker i sitt forslag om økt bevilgning i saldert budsjett. Konkret går 8 mill. kroner til kapitlet Familie- og oppveksttiltak og 7 mill. kroner til kapitlet Tilskot til trussamfunn mm. under Barne- og familiedepartementet, og 5 mill. kroner går til kapitlet kalt Støtte til organisasjoner mm. under Landbruks- og matdepartementet. Sammenligningsgrunnlaget i bevilgningstabellen under er igjen statsbudsjettet før regjeringen foreslo endringer på postene i saldert budsjett.

Regjeringen foreslår å kutte posten i statsbudsjettet som bevilgningen til organisasjoner som Nav-oppryddingen gis fra, med 30 mill. kroner i saldert budsjett. Fordi sammenligningsgrunnlaget i bevilgningstabellen under ikke tar hensyn til dette, kan det se ut som at forslaget her om en styrkelse er et kutt i kapitlet Tilskot til sosiale tenester og sosial inkludering.

Oppsummert innebærer forslaget utgiftsøkninger på 130 mill. kroner:

  • 100 mill. kroner til økt sosialhjelp

  • 20 mill. kroner til frivillige organisasjoner som gir nødhjelp til trengende

  • 10 mill. kroner til frivillige organisasjoner som hjelper Nav-brukere

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

«I statsbudsjettet for 2022 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

571

Rammetilskudd til kommuner

60

Innbyggertilskudd, økes med

5 264 000 000

fra kr 135 303 649 000 til kr 140 567 649 000

621

Tilskot til sosiale tenester og sosial inkludering

70

Frivillig arbeid, kan overførast, blir redusert med

20 419 000

frå kr 133 620 000 til kr 113 201 000

846

Familie- og oppveksttiltak

61

Tilskudd til inkludering av barn og unge, kan nyttes under post 71, økes med

16 000 000

fra kr 607 489 000 til kr 623 489 000

881

Tilskot til trussamfunn m.m.

78

Ymse faste tiltak, blir auka med

14 490 000

frå kr 25 276 000 til kr 39 766 000

1138

Støtte til organisasjoner m.m.

70

Støtte til organisasjoner, økes med

10 000 000

fra kr 43 302 000 til kr 53 302 000

1. desember 2022

Marie Sneve Martinussen

Mímir Kristjánsson

Bjørnar Moxnes

Seher Aydar

Geir Jørgensen

Tobias Drevland Lund

Sofie Marhaug

Hege Bae Nyholt