Representantforslag om å videreføre makstaket i strømstøtten for landbruket for 2023

Dette dokument

  • Representantforslag 61 S (2022–2023)
  • Fra: Olaug Vervik Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Astrid Aarhus Byrknes
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at strømstøtteordningen for landbruket i dag har et makstak for støtte på 60 000 kWt. Fra 1. januar 2023 skal taket reduseres til 20 000 kWt. Forbruk over 20 000 kWt må derfor betales fullt ut av den enkelte bonde etter 1. januar. Forslagsstillerne mener at dette ikke gir mening ettersom strømforbruket er høyest i vintermånedene og anslaget for strømprisen fremover er svært høyt.

Uten en videreføring av dagens makstak, vil mange bønder som driver med husdyr eller grønnsaker, kunne få store strømregninger som kan bety at de må ta opp lån for å finansiere driften til neste år eller redusere matproduksjonen. Det er ikke ønskelig i en tid med internasjonal uro rundt matproduksjonen og stigende matvarepriser.

Representanter fra regjeringspartiene har uttrykt støtte til en videreføring av makstaket, men foreløpig har ikke regjeringen varslet en endring. Bøndene trenger forutsigbare og gode rammevilkår, og det haster å vedta en videreføring av taket. En videreføring vil ha en kostnad, men forslagsstillerne mener denne er liten sammenliknet med kostnaden ved redusert matproduksjon.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen om snarest å fremme forslag om en videreføring av makstaket på 60 000 kWt i strømstøtten for landbruket for 2023.

6. desember 2022

Olaug Vervik Bollestad

Kjell Ingolf Ropstad

Astrid Aarhus Byrknes