Representantforslag om en plan for enøk

Dette dokument

  • Representantforslag 71 S (2022–2023)
  • Fra: Lars Haltbrekken og Kim Thoresen-Vestre
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

For å nå klimamålene må man igjennom en storstilt elektrifisering av det norske samfunnet, hvor utslippskilder som i dag er fossile, må erstattes med utslippsfrie alternativer. Dette vil føre til økt strømforbruk i mange sektorer. Det er samtidig et svært stort potensial for enøk. Norges vassdrags- og energidirektorat anslo i 2021 at potensialet for lønnsom energieffektivisering i bygg var på 13 TWh, tilsvarende 10 pst. av Norges strømforbruk. Hvis man skal klare å nå klimamålene uten store tap av natur, vil reduksjon av dagens strømforbruk være viktig. Norge har i dag ingen konkret plan for hvordan en skal redusere strømforbruket i ulike sektorer. En slik plan er svært viktig for å sikre at alle mulige gunstige enøk-tiltak blir gjennomført, og at man dermed får frigjort kraft til viktige prosjekter for samfunnet.

Strømprisene er fortsatt svært høye, og det forventes at de kommer til å være det i lang tid framover. Løsninger som hjelper folk med å spare strøm, vil derfor hjelpe på lommeboken. Dagens virkemiddelapparat for enøk er for svakt, og Enova har problemer med å utbetale alle midlene som skal gå til folk på grunn av manglende støtte til moden teknologi. Det er derfor viktig med et nytt mandat til Enova. Svært mange norske hjem og bygg har et stort potensial for energieffektivisering og energiøkonomiseringstiltak. Hvis dette gjennomføres, vil utgiftene for folk bli lavere samtidig som utgiftene til staten gjennom strømstøtteordningen reduseres. Støtte til moden energibesparende teknologi vil redusere strømforbruket i hjem landet over.

En satsing på energieffektivisering betyr ikke at det ikke er behov for strukturelle endringer i kraftmarkedet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for energiøkonomisering av alle sektorer i løpet av 2023.

  2. Stortinget ber regjeringen sette et mål om at det totale energiforbruket i bygg ikke skal overstige 69 TWh i 2030. Stortinget ber regjeringen innen revidert nasjonalbudsjett for 2023 legge fram en plan for hvordan regjeringen skal rapportere på målet.

  3. Stortinget ber regjeringen gi Enova et tilleggsmandat om å bidra til energieffektivisering gjennom målrettede tiltak for husholdninger. Tilleggsmandatet må sikre støtte til moden teknologi som gir raske reduksjoner i strømforbruket. Tilleggsmandatet skal være på plass innen mars 2023.

15. desember 2022

Lars Haltbrekken

Kim Thoresen-Vestre