Representantforslag om å hindre urimelig tilbakebetaling for uføre som får seg jobb

Dette dokument

  • Representantforslag 76 S (2022–2023)
  • Fra: Kirsti Bergstø, Marian Hussein, Grete Wold, Kathy Lie, Lars Haltbrekken og Freddy André Øvstegård
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Uføretrygd skal sikre folk en inntekt hvis inntektsevnen er varig redusert på grunn av sykdom eller skade. Uførereformen hadde som hensikt å senke terskelen for at uføre som har muligheten til det, kan delta i arbeidslivet. Dagens regelverk fungerer ikke godt nok for folk som klarer å gå fra uføretrygd til arbeid. Dette må det rettes opp i. Et stort problem er systemet med tilbakebetaling av tidligere utbetalt uføretrygd når inntekten overstiger grensen for fribeløp.

Nylig har NRK rapportert om at uføretrygdede som har kommet i lønnet arbeid, har fått tilbakebetalingskrav fra Nav for tidligere utbetalt uføretrygd. I disse tilfellene er det ikke snakk om tilbakebetaling som følge av feilutbetalinger, men uføreytelse som ble utbetalt før arbeidsforholdet startet. Dette er ikke en praksisfeil, men i tråd med dagens regelverk for uføretrygdede.

Konsekvensen kan være at folk blir straffet hardt økonomisk som følge av at de har fått seg en jobb, med tilbakebetalingskrav på titusener. Ifølge Nav fikk totalt 21 285 personer et slikt tilbakebetalingskrav fra Nav i 2021 som følge av dette regelverket, hvor gjennomsnittet måtte tilbakebetale 25 000 kroner. Problemene som oppstår for folk som kommer i arbeid, må rettes opp i.

Det er viktig å ha et arbeidsliv som inkluderer flere og som tilrettelegger for flere som har varig redusert inntektsevne på grunn av sykdom eller skade. En viktig del av dette arbeidet er å forhindre et urimelig regelverk som i praksis øker terskelen for å jobbe.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag som sikrer at uføre som kommer i arbeid, ikke skal få urimelige tilbakebetalingskrav for allerede utbetalt uføretrygd. Endringen må ikke innebære at dagens fribeløp svekkes eller fjernes.

20. desember 2022

Kirsti Bergstø

Marian Hussein

Grete Wold

Kathy Lie

Lars Haltbrekken

Freddy André Øvstegård