Representantforslag om å stenge Barentshavet for ytterligere olje- og gassvirksomhet

Dette dokument

  • Representantforslag 130 S (2022–2023)
  • Fra: Lars Haltbrekken og Birgit Oline Kjerstad
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Barentshavet er en del av det sårbare og verdifulle Arktis. Området er svært viktig for fiskeri og naturmangfold. Deler av områdene som allerede er åpnet for oljeleting i TFO-rundene (tildeling i forhåndsdefinerte områder), ligger i svært sårbare og verdifulle naturområder. Barentshavet er i tillegg svært værhardt, og risikoen for at oljeutslipp skal spre seg til iskanten, er stor. Oljeutslipp i farvann med is vil være en oljekatastrofe man ikke har grunnlag for å håndtere.

Verden har allerede funnet mer olje og gass enn man har mulighet for å ta opp hvis en skal nå 1,5-gradersmålet. Da må Norge i alle fall la være å hente opp olje fra landets mest sårbare havområder. Konsekvensene av klimaendringene er allerede svært tydelige, og signaleffekten av at Norge tross alle advarslene fortsetter med oljeleting i Arktis, vil være svært negativ.

I tillegg er Norges hovedhandelspartner for olje og gass svært skeptisk til olje og gass fra Arktis. EUs Arktiske strategi taler for et forbud mot olje og gass i Arktis, og det er diskusjoner om å ikke kjøpe olje og gass fra arktiske områder. Det er derfor en stor fare for at ytterligere olje- og gassinvesteringer og -leting i Barentshavet vil bli svært ulønnsomt, og det vil med dagens oljeskatteregime være en risiko som i stor grad hviler på staten. Samtidig vil man ved å legge til rette for økt olje- og gassutvinning låse kompetanse til en næring som en vet må reduseres hvis man skal nå klimamålene. Dette vil hindre utvikling av andre næringer som kan bidra til å sikre norsk økonomi i lang tid framover.

Interessen fra oljeselskapene for Barentshavet har de siste årene vært svært fallende. I regjeringens tildeling av TFO 2022 ble det kun gitt to tillatelser. Dette er historisk lavt. Til sammenligning ble det tildelt 23 tillatelser i 2012. Det er derfor tydelig at det er større interesse i regjeringen for økt oljeleting enn det er i oljenæringen selv. Det er ikke kostnadsfritt å gjennomføre konsesjonsrundene, og utlysningene i Barentshavet tar kapasitet fra viktigere arbeid.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen stenge Barentshavet for ytterligere olje- og gassvirksomhet og ikke tildele nye letelisenser der.

9. februar 2023

Lars Haltbrekken

Birgit Oline Kjerstad