Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Ot.prp. nr. 45 (2001-2002), unntatt regler som spesielt gjelder valg til Stortinget m.m. Innst. O. nr. 81 (2001-2002), beslutning. O. nr. 88 (2001-2002)

  • Forslag fremmet under debatt og vedtak i odelstinget

    Forslag nr. 6 fra Engeset, Martin på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti


    I lov om valg til fylkesting og kommunestyrer (valgloven) skal § 7-2 annet ledd lyde:

    (2) Velgeren kan ved kommunestyrevalg også gi en personstemme til en eller flere kandidater på andre valglister. Dette gjøres ved å føre disse kandidatnavnene opp på stemmeseddelen. Andre endringer på stemmeseddelen teller ikke med ved kandidatkåringen.

    Forslag nr. 7 fra Engebretsen, Kjell på vegne av kontroll- og konstitusjonskomiteen


    1 lov om valg til fylkesting og kommunestyrer (valgloven) skal § 11-12 første ledd lyde:

    "(1) Valgstyret skal foreta valgoppgjør ved kommunestyrevalg. Mandatfordelingen skjer i henhold til St. Lagues modifiserte metode etter Grunnloven § 59 fjerde ledd.

    Forslag nr. 8 fra Arnøy, Siri Hall på vegne av Sosialistisk Venstrepart


    I lov om valg til fylkesting og kommunestyrer (valgloven) skal § 10-5 første og annet ledd lyde:

    (1) Foreløpig opptelling av stemmesedler avgitt på valgtinget skal starte så snart som mulig etter at stemmegivingen på valgtinget er avsluttet
    (2) Foreløpig opptelling av stemmesedler avgitt på forhånd skal starte så snart alle stemmegivningene er godkjent

    Forslag nr. 9 fra Enoksen, Odd Roger på vegne av Senterpartiet


    Forslag til nytt kapittel om nominasjon. Er identisk med § 18 - §23 i gjeldende valglov.

    Som følge av forslaget forskyves nummereringen av de påfølgende kapitler og paragrafer tilsvarende.
    Kapittel 6 Nominasjon
    § 6-1 Når et parti som er registrert etter § 5-1 og § 5-2 holder møte for å nominere kandidater til Stortinget eller fylkesting i samsvar med reglene i dette avsnitt, har de valgte utsendingene som deltar i møtet krav på skyss- og kostgodtgjørelse av statskassen etter regulativet for reiser innenlands for statens regning.
    Tilsidesettelse av lovens regler bevirker ikke i noe tilfelle at nominasjonen er ugyldig.

    § 6-2 Nominasjonsmøte for fylket sammenkalles av styret for partiets organisasjon i fylket eller - om slik organisasjon ikke finnes - av partiets hovedstyre. Styret sørger for at valg på utsendinger fra kommunene i fylket, jfr. § 6-4, kan bli holdt i tide, og for at utsendingene underrettes om tid og sted for nominasjonsmøtet.
    På de møter som omhandles i § 6-4 kan det holdes avstemning over hvilke personer deltakerne ønsker oppført på partiets forslag til valgliste, og i hvilken rekkefølge de ønskes oppført.
    Blir det holdt slik avstemning, skal møtelederen snarest mulig, og i god tid før nominasjonsmøtet holdes, sende underretning om avstemningen til styret for partiets fylkesorganisasjon eller - hvis partiet ikke har fylkesorganisasjon - partiets hovedstyre. Styret setter opp en oversikt over utfallet av disse avstemningene, og sørger for at oversikten blir lagt frem på nominasjonsmøtet.
    Nominasjonsmøtet holdes på et passende sted som fastsettes av styret. Møtet består av de utsendingene som er valgt fra kommunene i fylket, jfr. § 6-3, § 6-4 og § 6-5. Leder og sekretær for partiets organisasjon i fylket eller - hvis slik organisasjon ikke finnes - partiets hovedstyre kan delta i forhandlingene med tale- og forslagsrett. De har ikke stemmerett, med mindre de er valgt som utsendinger fra en kommune. Møtet holdes for åpne dører, dersom utsendingene vedtar dette.
    To eller flere partiers nominasjonsmøter kan etter forslag fra vedkommende partistyrer vedta å holde et felles nominasjonsmøte. Dersom et nominasjonsmøte må utsettes av denne grunn, får deltakerne ikke kostgodtgjørelse fra statskassen for den tiden som medgår pga. utsettelsen. Heller ikke får utsendingene skyssgodtgjørelse for reiser som måtte skyldes utsettelsen.
    Det skal føres bok over nominasjonsmøtets forhandlinger. I boken innføres navnene på dem som deltar i møtet, sammen med de beslutninger som treffes på møtet, med stemmetall.
    Utsendingenes fullmakter, jfr. § 6-4, skal fremlegges på nominasjonsmøtet. Fullmaktene i original skal sammen med utskrift av møteboken sendes fylkesmannen.
    Den nominasjonen som foretas av nominasjonsmøtet er endelig, med mindre den i samsvar med partiets vedtekter forelegges partiets stemmeberettigede medlemmer i fylket til uravstemning.
    I så fall er resultatet av uravstemningen partiets endelige nominasjon i fylket.
    Styret for partiets fylkesorganisasjon eller - hvis slik organisasjon ikke finnes - partiets hovedstyre skal gi fylkesmannen underretning om uravstemningen og utfallet av denne.

    § 6-3 Antall utsendinger fra en kommune til et partis nominasjonsmøte beregnes ved stortingsvalg på grunnlag av partiets stemmetall i kommunen ved sist foregående stortingsvalg, og ved fylkestingsvalg på grunnlag av partiets stemmetall i kommunen ved sist foregående fylkestingsvalg, på følgende måte:
    For 20-150 stemmer: 1 utsending.

    For overskytende antall inntil 1.900: 1 utsending for hvert påbegynt 250.

    For overskytende antall inntil 7.900: 1 utsending for hvert påbegynt 400.

    For ytterligere overskytende antall: 1 utsending for hvert påbegynt 700.
    Dersom det ble avgitt vesentlig færre stemmer enn vanlig i en kommune ved det sist foregående valg, kan fylkesmannen bestemme at antall utsendinger skal beregnes på grunnlag av avgitte s

    Forslag nr. 10 fra Enoksen, Odd Roger på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber Regjeringen legge til rette for forsøk med lokalt fastsatt dato for kommunevalget. Forsøkene må innebære at kommunestyret selv kan fastsette dato for lokalvalg innenfor en avgrenset tidsperiode.