Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Prop. 127 S (2014-2015), Innst. 385 S (2014-2015)

  • Forslag nr. 7 fra Pollestad, Geir på vegne av Senterpartiet


    Stortinget ber regjeringen legge til grunn kronemessig lik inntektsutvikling som andre grupper som inntektsmål for jordbruket.

    Forslag nr. 8 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Prop. 127 S (2014 2015) Jordbruksoppgjøret 2015 sendes tilbake til regjeringen.

    Forslag nr. 9 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen innlede nye forhandlinger med jordbrukets organisasjoner og legge fram et nytt tilbud i samsvar med følgende prinsipper:
    - Matproduksjon er en samfunnsoppgave.
    - Økt kunnskap om klimaendringene og konsekvenser for framtidig matvaresituasjon globalt og nasjonalt krever utforming av ny landbrukspolitikk basert på prinsippet om matsuverenitet, bevaring og bruk av tilgjengelig matjord og matproduksjon basert på egne ressurser.
    - Jordbruk er bruk av jord. Norsk jordbruk er bruk av jord i Norge. Dette betyr at jorda må dyrkes der den ligger gjennom drift av små og store bruk.
    - Jordbrukspolitikken må i sum legge til rette for at det blir lønnsomt for bonden å øke produksjon på norske ressurser.
    - Inntektsgapet på første årsverk skal tettes for alle produksjoner.
    - Omlegging mot mer økologisk produksjon, slik at målet om 15 pst. økologisk forbruk og jordbruksareal kan nås innen 2020.

    Forslag nr. 10 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Føringer for forhandlingene skal være:
    A:
    Endringer fra jordbruksavtalen 2014 med fjerning av takene for tilskudd til ulike husdyr post 74.14 reverseres. De frigjorte midlene legges til tilskuddet i det første intervallet for hvert dyreslag. Det settes en beløpsavgrensning på 280 000 kr for husdyr, jf. jordbruksavtalen 2013.

    B:
    Strukturen i arealtilskuddet av frukt, bær og grønt endres med mål om å øke produksjonen over hele landet. Den vesentlige økningen i satsen skal følgelig skje på det første satsintervallet. Det settes et øvre tak på arealtilskudd. Maks grense for distriktstilskudd på frukt og bær settes til 50 tonn. Frigjorte midler legges på første intervall.

    Forslag nr. 11 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Kraftfôrprisen økes utover forslaget i Prop.127 S (2014-2015) uten prisnedskriving.

    Forslag nr. 12 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge fram opptrapping av satsen for dreneringstilskudd som skal økes for å bedre agronomi, jordvelferd og jordas evne til CO2-binding.

    Forslag nr. 13 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge fram opptrapping av Regionale miljøprogram (RMP):
    RMP til bevaring av kulturlandskapet og kulturminner og stimulans til tiltak som reduserer avrenning til vassdrag, økes.

    Forslag nr. 14 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen øke forskning, rådgiving og avlsarbeid for å følge opp nasjonale føringer om økt matsuverenitet, økologisk produksjon og forbruk og reduserte utslipp av klimagasser.

    Forslag nr. 15 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om hvordan investeringsstøtte kan brukes mer aktivt for å sikre bruk av tilgjengelig jordareal og øke egenprodusert fôrandel.

    Forslag nr. 16 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen utrede hvordan jordvelferd og agronomi kan styrkes i et evighetsperspektiv og utrede opprettelse av Jordvelferdsfond etter modell av Skogfondet.

    Forslag nr. 17 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge fram konkrete tiltak, oppfølging og utprøving av rekrutteringstiltak for kvinner i tråd med tilråding i rapporten: 'Kvinner, demokrati og deltagelse, NBS 2015'.

    Forslag nr. 18 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge fram nye ordninger som kan stimulere til økologisk drift, som en erstatning for omleggingstilskuddet som bortfalt i fjor. Dette må blant annet inkludere innretningen på utviklingsmidlene.

    Forslag nr. 19 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen foreslå en styrking av dagens tidlig pensjonsordning.

    Forslag nr. 20 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen dele Mattilsynet slik at det opprettes et eget dyretilsyn.

    Forslag nr. 21 fra Andersen, Karin på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    Stortinget ber regjeringen legge fram en ny avtale, og gjeldende avtale forlenges inntil ny avtale er vedtatt.

    Forslag nr. 22 fra Hansson, Rasmus på vegne av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen utarbeide en plan med konkrete målsettinger for økt matproduksjon basert på norske ressurser. Målsettingene innarbeides i den nye landbruksmeldingen.

    Forslag nr. 23 fra Hansson, Rasmus på vegne av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen sikre en utvikling i tråd med ressursgrunnlaget ved å gjeninnføre toppavgrensningen på husdyrtilskuddet, arealtilskuddet og distriktstilskuddet til frukt, bær og grønnsaker. Utflatingen av avtakende støttesatser ved økende driftsomfang reverseres og kvotetaket i melkeproduksjonen senkes.

    Forslag nr. 24 fra Hansson, Rasmus på vegne av Miljøpartiet De Grønne


    Stortinget ber regjeringen videreføre pris- og tilskuddsnivået fra jordbruksoppgjøret 2015-2016 med de endringene som følger: Andre påkrevde endringer i jordbruksoppgjøret bes regjeringen om å tilpasse med en økning på totalrammen på 1276 mill. kr fordelt på 772 mill. kr på tilskudd og 463 mill. kr i målprisøkninger. Målprisen på norsk korn (unntatt rug, matkorn) økes med 25 øre, tilsvarende 250 mill. kr. Målprisen på melk fra ku og geit økes med 0,08 kr tilsvarende 124 mill. kr. Målprisen på poteter økes med 0,18 kr, tilsvarende 33 mill. kr. Målprisen på grønnsaker og frukt økes med 2,5 pst., tilsvarende 55 mill. kr. Satsen for 1 til 16 melkekyr økes med 300 kr/dyr, tilsvarende 39 mill. kr. Satsen for 1 til 100 sau økes med 50 kr/dyr, tilsvarende 33 mill. kr. På post 74.16 økes utmarksbeitetilskuddet til kyr, storfe og hest med 400 kr, tilsvarende 102 mill. kr. Utmarksbeitetilskuddet til sau, lam og geit økes med 59 kr, tilsvarende 117 mill. kr. Beitetilskuddet til storfe økes med 44 kr, tilsvarende 27 mill. kr. Beitetilskuddet til småfe økes med 6 kr, tilsvarende 14 mill. kr. På post 74.17 økes arealtilskudd for grovfôr med 5 pst. per daa per sone, tilsvarende 205 mill. kr. På post 74.20 økes arealtilskudd til korn til modning med 450 kr/daa, tilsvarende 33 mill. kr. Arealtilskudd til grønnsaker, frukt og bær økes med 1000 kr/daa, tilsvarende 4,3 mill. kr. Arealtilskudd til grovfôr økes med 63 kr/daa, tilsvarende 63 mill. kr. På post 77.14 fjernes hele bevilgningen til tilskudd til pelsdyr, tilsvarende 17,8 mill. kr.

    Forslag nr. 25 fra Lundteigen, Per Olaf på vegne av


    Stortinget er uenig i regjeringens håndtering av jordbruksoppgjøret og sender dette tilbake til regjeringen for nye forhandlinger med organisasjonene i jordbruket med sikte på å nå fram til en jordbruksavtale på grunnlag av Stortingets mål om å øke matvaresikkerheten av jordbruksmatvarer, samt redusere inntektsforskjellene mellom jordbruksarbeid og annet arbeid.