Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Endringar i vallova (assistanse ved stemming)

Prop. 67 L (2020-2021), Innst. 193 L (2020-2021), Lovvedtak 67 (2020-2021)

Status: Lovsaken er ferdigbehandlet og sanksjonert i statsråd. Loven gjelder fra det tidspunktet som bestemmes i loven, eller som regjeringen bestemmer.

Lovforslag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementetSaken er behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteenInnstilling avgitt 02.02.2021Innst. 193 L (2020-2021)

Saksgang

Status

  • Vedtak i korthet

    Stortinget har behandlet innstilling fra kontroll -og konstitusjonskomiteen og vedtatt endringer i valgloven. Det er i samsvar med Grunnloven § 63 første ledd innført en generell rett til å kreve fritak fra å stå på en valgliste ved stortingsvalg uavhengig av årsak, jf. § 3-2 første ledd bokstav c. Personer som har gitt en skriftlig erklæring om at vedkommende ikke ønsker å stå på en valgliste, skal strykes fra listen. Videre er det gjort endringer i retten til assistanse ved forhåndsstemming og på valgtinget, jf. § 8-4 åttende ledd og § 9-5 femte ledd. Velgere som ikke kan stemme alene, grunnet psykisk eller fysisk funksjonsnedsettelse, skal nå selv kunne velge seg en hjelper til å assistere seg. At velgeren selv må ta intitiativet til å få hjelp, reduserer risikoen for utilbørlig påvirkning i valget. Om ønskelig kan assistanse gis fra en valgfunksjonær. § 10-8 bokstav c oppheves, slik at valgstyret ikke lenger skal oversende alle valgkort fra forhåndsstemmingen til fylkesvalgstyret.

  • Behandling og vedtak

    Lovsaken er ferdigbehandlet

  • Slik stemte representantene

    Første behandling:
    Voteringsoversikt

  • Behandling og innstilling

    Innstilling avgitt 02.02.2021

    Behandlet andre gang i Stortinget 23.02.2021