Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Moderniseringen av Forsvaret

St.prp. nr. 42 (2003-2004), Innst. S. nr. 234 (2003-2004)

Vedtak 418

Stortinget slutter seg til Forsvarets fremtidige styrke­struktur som beskrevet i tabell 5.5 i St.prp. nr. 42 (2003-2004) Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å iverksette endringene.

 

 

Vedtak 419

Landsdelskommando Sør-Norge (LDKS) i Trond­heim nedlegges.

 

Vedtak 420

Hærens virksomhet organiseres i to deler: Hærens styrker (HSTY) og Hærens transformasjons- og dok­trinekommando (TRADOK).

 

Vedtak 421

Hærens jegerforband nedlegges. Deler av virksom­heten innlemmes i en ISTAR-enhet. FIST/H videre­føres i HSTY, og utvides til å omfatte Brigade Nord og øvrige operative elementer i Hæren.

 

Vedtak 422

Utdannings- og kompetansesenteret for Hærens Samband (SBUKS), Utdannings- og kompetansesen­teret for Hærens kamptropper (KAMPUKS) og Utdan­nings- og kompetansesenteret for Hærens trenvåpen (LOGUKS) nedlegges. Oppgavene videreføres hoved­sakelig innenfor HSTY, jf. vedtak III, Forsvarets kom­petansesenter for logistikk Base Sessvollmoen, jf. vedtak XXI, og Forsvarets kompetansesenter for KKIS Base Jørstadmoen (Lillehammer), jf. vedtak XXIV.

 

Vedtak 423

Hærens befalsskole opprettes som en del av HSTY. Samtidig nedlegges Befalsskolen for Hærens kam­pvåpen, Befalsskolen for Hærens samband og Befalsskolen for Hærens logistikkvåpen. Virksom­heten ved Befalsskolen for Hærens logistikkvåpen videreføres dels ved Hærens befalsskole og dels ved Forsvarets kompetansesenter for logistikk Base Ses­svollmoen, jf. vedtak XXI.

 

Vedtak 424

Kystjegerkommandoen opprettholdes på Trondenes.

 

Vedtak 425

Det bygges tørrdokk Haakonsvern, jf. vedtak i Innst. S. nr. 232 (2001-2002), jf. St.prp. nr. 55 (2001- 2002), primært i offentlig regi, subsidiært som OPS Haakonsvern.

Vedtak 426

Virksomheten ved Luftforsvarets stasjon Mågerø opprettholdes.

 

Vedtak 427

Stortinget ber Regjeringen lokalisere de nye enhet­shelikoptrene for Kystvakten i nord, når disse ikke er på fartøy eller under vedlikehold av leverandør, til Bar­dufoss. Regjeringen bes fremme konkrete forslag innen innfasing av de nye enhetshelikoptrene skjer.

 

Vedtak 428

De deler av FLO/TVs virksomhet, samt annen fors­varsvirksomhet, som er avhengig av flystripen på Kjel­ler flyttes til Gardermoen. Overflødige områder avhendes i tråd med retningslinjer for avhending. 335- skvadronens virksomhet på Gardermoen flystasjon legges ned og skvadronen gjenopprettes ved Rygge fly­stasjon.

 

Vedtak 429

Evenes, Torp, Langnes, Værnes og Flesland nedleg­ges som mobiliseringsflyplasser.

 

Vedtak 430

Styrkeproduksjon til luftvern (NASAMS) ved Base Bodø opprettholdes.

 

Vedtak 431

Luftoperativt inspektorat (LOI), Luftkommando- og kontrollinspektorat (LKKI), Bakkebasert støttein­spektorat (BBSI) og Luftvernets utdannings- og komp­etansesenter (FLVUKS) nedlegges. Virksomhetene videreføres under Luftforsvarets utdannings- og komp­etanse-senter (LUKS) Base Rygge.

 

Vedtak 432

Det etableres 13 nye HV-distrikter med distriktssta­ber og nye geografiske grenser, som erstatning for de 18 eksisterende distriktene:

Ett distrikt omfattende Oslo og Akershus fylker, med distriktsstab på Lutvann, Oslo.

Ett distrikt omfattende Østfold og Vestfold fylker, med distriktsstab på Rygge, ved Moss.

Ett distrikt omfattende Hedmark og Oppland fylker, med distriktsstab på Terningmoen, Elverum, med et underlagt kommandantskap på Kongsvinger festning.

Ett distrikt omfattende Telemark og Buskerud fylker, med distriktsstab i Kongsberg.

Ett distrikt omfattende Aust-Agder og Vest-Agder fylker, med distriktsstab på Kjevik, Kristiansand.

Ett distrikt omfattende Rogaland fylke, med dis­triktsstab i Vatneleiren, Sandnes.

Ett distrikt omfattende Hordaland fylke og søndre del av Sogn og Fjordane fylke, med distriktsstab på Ber­genhus i Bergen.

Ett distrikt omfattende Møre og Romsdal fylke og nordre del av Sogn og Fjordane fylke, med distriktsstab på Setnesmoen ved Åndalsnes.

Ett distrikt omfattende Sør-Trøndelag og Nord-Trøn­delag fylker, med distriktsstab på Værnes, Stjørdal.

Ett distrikt omfattende Nordland fylke, med unntak av den nordre delen, med distriktsstab på Drevjamoen, i Vefsn kommune.

Ett distrikt omfattende Troms fylke og nordre del av Nordland, med distriktsstab på Bjerkvik, Nordland.

Ett distrikt omfattende Vest-Finnmark. Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med anbefaling om hvorhvidt distriktsstaben skal lokaliseres til Alta eller til Porsanger.

Ett distrikt omfattende Øst-Finnmark med dis­triktsstab på Høybuktmoen, Kirkenes.

 

Vedtak 433

Heistadmoen leir nedlegges. Regjeringen gis full­makt til å avhende overflødige deler av leiren.

 

Vedtak 434

Førstegangstjenesten i Heimevernet skal være mini­mum 4 måneder, med inntil 3 inntak i året.

Det legges opp til et nytt differensiert øvingsmønster i Heimevernet, slik det er anført i St.prp. nr. 42 (2003- 2004).

 

Vedtak 435

Mellomnivå vedlikehold for F-16 opprettholdes Ørland og i Bodø som i dag.

 

Vedtak 436

Stortinget ber Regjeringen utrede en ny etat under Forsvarsdepartementet med et helhetlig ansvar for den utøvende delen av Forsvarets investerings- og inn­kjøpsvirksomhet. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget med en sak om FLO der innkjøps- og mater­iellanskaffelser er tatt ut av FLO.

 

Vedtak 437

Gjeldende befalsordning justeres slik beskrevet i Innst. S. nr. 234 (2003-2004). Ordningen evalueres i perioden i nært samarbeid med personellorganisas­jonene

Vedtak 438

Forsvarets kompetansesenter logistikk (FKL) opprettes på Base Sessvollmoen.

 

Vedtak 439

Virksomheten ved Forsvarets ammunisjonsskole i Kjevik (FASK) flyttes til Base Sessvollmoen og videreføres ved Forsvarets kompetansesenter logistikk (FKL), jf. vedtak V. FASK nedlegges.

 

Vedtak 440

Forsvarets ARBC-skole videreføres Base Sess­vollmoen. Vedtak om å flytte skolen til Base Østerd­alen oppheves.

 

Vedtak 441

Forsvarets kompetansesenter for KKIS (kommando-, kontroll- og informasjonssystemer) etableres på Base Jørstadmoen (Lillehammer).

 

Vedtak 442

Virksomheten ved Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet (FOKIV) videreføres ved FOHK og Forsvarets skolesenter, Akershus festning. FOKIV nedlegges.

 

Vedtak 443

Forsvarets forvaltningsskoles virksomhet i Halden avvikles, og deler av virksomheten videreføres ved Base Sessvollmoen og ved Forsvarets stabsskole, Akershus festning.

 

Vedtak 444

Kongelige norske marines musikkorps i Horten og Forsvarets distriktsmusikkorps Trøndelag oppret­tholdes.

 

Vedtak 445

Stortinget samtykker i at Forsvarsdepartementet kan inngå avtaler med andre nasjoner om materiellbytte. Omfanget av slike avtaler vil være regulert av de enkelte delavtaler som inngås. Materiell som avgis vil
være erklært som overskuddsmateriell.
Materiell som anskaffes skal være innenfor rammen av vedtatt
fors­varsstruktur.