Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nytt forslag om å ta tobakksdirektivet inn i EØS-avtalen?

EUs tobakksdirektiv fra 2014 er ikke tatt inn i EØS-avtalen. Nødvendige lovendringer er vedtatt av Stortinget, men først når direktivet er tatt inn i EØS-avtalen vil dagens norske forbud mot import og salg av nye tobakks- og nikotinvarer, inkludert nikotinholdige e-sigaretter, oppheves. Direktivet skulle etter planen tas inn i EØS-avtalen i 2019, men EU-landene ble ikke enige om forslaget til en beslutning i EØS-komiteen. Det er uvanlig at denne typen forslag stopper opp på dette stadiet. Nå har Europakommisjonen lagt fram et nytt forslag, hvor det er små endringer i teksten knyttet til unntak fra EUs snusforbud. Forslaget er til behandling i Rådet.

Tobakksdirektivet (2014/40/EU) trådte i kraft i EU i 2016. Det erstatter tobakksproduktdirektivet fra 2001. Direktivet introduserer blant annet et nytt regelverk for e-sigaretter, inkludert etablering av en registreringsordning og tilsyn, markedsovervåking og salg av produktene. Nødvendige lovendringer er allerede vedtatt i Stortinget, jf. Prop. 142 L (2015-2016) og Prop. 75 L (2017-2018), men gjennomføring av direktivet avventer innlemmelse i EØS-avtalen. Når direktivet innlemmes i EØS-avtalen, vil det norske forbudet erstattes av en registreringsordning. Daværende helseminister Bent Høie uttalte i august 2020 at det ville være både praktisk og juridisk vanskelig å tillate salg av e-sigaretter uten å vente på EUs tobakksdirektiv, og at det ville føre til mer byråkrati om Norge skulle bygge opp et eget system.

Norge ønsker unntak fra EUs snusforbud og andre særreguleringer for snus. I tillegg er det behov for noen tekniske tilpasninger.

I juni 2019 la Europakommisjonen fram et forslag til tilpasningstekst til tobakksdirektivet, for vedtak i Rådet (EUs medlemsland). Denne typen behandling i EU av kommende vedtak i EØS-komiteen gjelder noen få av EU-rettsaktene som skal inn i EØS-avtalen. Dette kan være budsjettposter og avtaler, for eksempel klimaavtalen med EU, eller også noen av rettsaktene hvor det er behov for materielle tilpasninger (se en oversikt i EU/EØS-nytt 26. november 2020). Vanligvis behandler Rådet slike forslag til tilpasningstekst raskt, men forslaget om tilpasninger til tobakksdirektivet har blitt liggende i Rådet. 

Nylig la Kommisjonen fram et nytt forslag til tilpasningstekst. I det nye forslaget til tilpasningstekst står det «I Norge er salg af tobak, der indtages oralt, tilladt på samme måde som i Sverige, fordi der er tale om en traditionel tobaksvare». Teksten som er uthevet, er ny sammenlignet med 2019-forslaget. I vedlegget til forslaget, som inneholder vedtaksteksten, står det følgende om unntaket fra snusforbudet: «Forbuddet i artikel 17 gælder ikke for markedsføring i Norge af det i artikel 2, stk. 8, definerede produkt. Norge forbyder eksport af det i artikel 2, stk. 8, definerede produkt til alle kontraherende parter i denne aftale, med undtagelse af Sverige». Sammenligner man med forslaget fra 2019, er følgende setning fjernet: «Denne undtagelse gælder ikke for forbud mod salg af det i artikel 2, stk. 8, definerede produkt i former, der ligner fødevarer».

Forslaget er nå til behandling i Rådet. Dersom dette får støtte hos EU-landene, åpner det for at tobakksdirektivet tas inn i EØS-avtalen på et kommende møte i EØS-komiteen. Direktivet står ikke på listen over rettsaker som etter en foreløpig vurdering vil kunne behandles i EØS-komiteen 10. desember.

I forbindelse med Kommisjonens nye handlingsplan mot kreft så varsles det en gjennomgang av tobakksdirektivet. Kommisjonen har et mål om å redusere antall EU-borgere som bruker tobakk til under 5 prosent innen 2040. Den svenske regjeringen skriver i sitt notat til Riksdagen at den støtter en folkehelsebasert og restriktiv tobakkspolitikk i EU, og har sluttet seg til de landene som ønsker å gå foran i tobakkskontrollen. Videre står det at regjeringen verner om det svenske snusunntaket og at Sverige selv skal regulere ingredienser i og smakstilsetning av snus.

I handlingsplanen mot kreft varsler Kommisjonen at de også vil gjennomgå direktivet om avgifter på bearbeidet tobakk (2011/64/EU), og utvide anbefalingen om røykfrie miljøer slik at den også omfatter e-sigaretter innen 2023. Kommisjonen varsler at den vil gjennomgå regelverket for grensekryssende kjøp av tobakk- og alkoholprodukter, og åpnet 29. januar i år en høring om dagens regelverk.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 09.12.2021 08:39
: