Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Miljø og klima– nye forslag høsten 2022

Europakommisjonen planlegger å legge fram tre nye klima- og miljøpakker denne høsten: en lovgivningspakke om null forurensning, sirkulærøkonomipakke II, og en mindre klimapakke. Her finner man blant annet forslag til revisjon av luftforurensningsdirektivet og avløpsdirektivet, overordnede regler for grønne påstander («green claims»), og et initiativ for å integrere karbonfjerning i EUs klimapolitikk. Dette er nye forslag fra Kommisjonen. Samtidig vil EUs institusjoner denne høsten være opptatt med å behandle et stort antall forslag til miljø- og klimalovgivning som allerede ligger på bordet. Det gjelder den store Fit for 55-pakken som ble lagt fram i fjor sommer, hvor målet er å oppnå enighet senest på nyåret 2023 under det svenske EU-formannskapet. Det er også ventet at behandling av REPowerEU vil ha høy prioritet. Den har som mål å fase ut russisk gass gjennom en raskere overgang til fornybar energi. Et nytt lovforslaget om revisjon av EUs elektrisitetsmarked skal etter planen først legges fram i 2023, men denne uken ble det klart at Kommisjonen vil legge fram nødtiltak («mergency measures») knyttet til pristak på gass og å skille gassprisen fra strømprisen allerede innen kort tid. 

Lovgivningspakke om null forurensning
26. oktober 2022
Nullforurensningspakken inneholder lovgivning knyttet til noen av Europakommisjonens initiativer i handlingsplan for null forurensning til luft, jord og vann som ble lagt frem i mai 2021. Målet i handlingsplanen er å eliminere all skadelig forurensning innen 2050 ved å redusere luft-, vann-, støy- og jordforurensning til nivåer «som ikke lenger anses å være skadelige for helse og naturlige økosystemer». Initiativet er en del av EUs grønne vekststrategi (European Green Deal). Pakken inneholder fire forslag:

Sirkulærøkonomipakke II
30. november 2022
Europakommisjonens handlingsplan for en sirkulær økonomi fra 2020 varslet i alt 35 initiativer og tiltak. Den første sirkulærøkonomipakken ble lagt fram i mars 2022. Sentralt i pakken var en ny økodesignforordning (se EU/EØS-nytt 8. april 2022). Den setter de overordnede rammene for kommende detaljerte krav som skal stilles for at produkter/produktgrupper skal bli mer miljøvennlige, sirkulære og energieffektive. I den andre sirkulærøkonomipakken blir dette forslaget supplert med en forordning om grønne påstander – en metodikk for å dokumentere miljøavtrykket til produkter og organisasjoner. Pakkene er en del av EUs grønne vekststrategi (European Green Deal). Den andre sirkulærøkonomipakken inneholder følgende forslag:

Klimapakke
30. november 2022
Sammenlignet med Fit for 55 og REPowerEU, er den planlagte klimapakken denne høsten mindre omfattende. På klima- og energiområdet skjer det imidlertid mye for tiden, og nye forslag og tiltak kan komme i tillegg, slik tilfellet var i vår med REPowerEU og forordningen om reduksjon av etterspørselen etter gass. Dette gjelder særlig på energiområdet, hvor Ursula von der Leyen denne uken varslet at Kommisjonen innen kort tid vil presentere nødtiltak («mergency measures»). Von der Leyen viste til at dagens utforming av strømmarkedet ble utviklet under helt andre omstendigheter og at det ikke lenger er egnet til formålet. Det skal holdes et ekstraordinært møte mellom EUs energiministre 9. september, hvor tema vil være pristak på gass og å skille gassprisen fra strømprisen.

Klimapakken i november skal etter planen inneholde to forslag:

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 31.08.2022 12:49
: