Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ukraina og menneskerettigheter preget konferansen

Den europeiske konferansen for parlamentspresidenter ble avsluttet 12. september. Fra talerstolen gjorde stortingspresidenten det klart at bruddene på folkeretten vi har sett i Ukraina er uakseptable.

– Situasjonen i Ukraina har gjennomsyret konferansen, sier stortingspresident Olemic Thommessen, som derfor valgte å nevne dette temaet spesielt i det oppsummerende innlegget han og president i parlamentarikerforsamlingen (PACE), Anne Brasseur holdt fredag.

Russlands folkerettsbrudd, i første rekke annekteringen av Krim, og opptredenen i de østlige delene av landet, ble kraftig kritisert i flere av innleggene.

Olemic Thommessen taler på ECPP

Olemic Thommessen. Foto: Terje Heiestad/Stortinget.


Videre i sitt innlegg oppfordret Thommessen parlamentspresidentene til å gjøre det attraktivt og relevant for hele befolkningen å delta i samfunnslivet.

– I mange land ser vi at oppslutningen om demokratiet ikke kan tas for gitt. Aktiv deltakelse og bygging av tillit mellom befolkningen og myndighetene er avgjørende, sier Thommessen.

Færre stemmer

– Vi må vurdere hvordan vi utøver politikk. Det er i dag enklere enn noen gang å delta i politiske prosesser, men færre velger å gjøre det. Færre avgir stemmer ved valg og færre velger å bli medlem av politiske partier. Folk deltar, men gjennom frivillige organisasjoner og i det sivile samfunn, sa Anne Brasseur.


Stortingspresidenten pekte på utfordringene med å sikre tillit til demokratiet når folk ser mørkt på fremtiden, med henvisning til ungdomsarbeidsledigheten i Europa. Thommessen tok også opp rollen opposisjonen har i å holde myndighetene ansvarlige, og han snakket også om behovet for å sikre betingelsene for det sivile samfunnet til å være drivkrefter i det politiske arbeidet med å sikre menneskerettigheter.

EMK

Brasseur viste videre til prosessen med EU-tiltredelse til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og minnet parlamentarikerpresidentene om ansvaret de har for å støtte denne prosessen i sine hjemlige diskusjoner.

– Vi trenger sterke folkevalgte forsamlinger til å fremme og ivareta våre felles verdier – demokrati, menneskerettigheter og rettstat. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er ankerpunktet i vår konstitusjonelle arkitektur, sa Brasseur.

I sin avslutning gjentok Thommessen og Brasseur oppfordringen til å støtte forslaget om å opprette en europeisk dag for ofrene for hatkriminalitet den 22. juli.

Se videoopptak fra konferanseåpningen i stortingssalen 11. september.

Bilder fra konferansen på Flickr.

Les stortingspresident Olemic Thommessens tale under åpningen av konferansen.

Olemic Thommessen med No hate plakat

Olemic Thommessen og Anne Brasseur. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 12.09.2014 19:45
: