Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og delegasjonen i det ukrainske parlamentet. Foto: Anrey-Nesterenko/Verkhovna Rada.

Ber norske politikere huske konflikten

Delegasjonen fra Stortinget, som er på offisielt besøk til Ukraina, får et innblikk i hvor krevende det er å drive frem reformer, samtidig som landet er i konflikt med Russland.

– Vi er her for å støtte opp om den demokratiske utviklingen i Ukraina. Ikke minst med tanke på valget neste år, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, som leder Stortingets delegasjon på offisiell besøk til Ukraina, 18.–20. september.

Delegasjonen består for øvrig av andre visepresident Morten Wold (FrP), og stortingsrepresentantene Liv Signe Navarsete (Sp) og Olemic Thommessen (H).

Politiske møter

På besøkets første dag møtte delegasjonen både parlamentets president, Andriy Paraubiy, statsminister Volodymyr Hroysman samt president Petro Porosjenko og utenriksminister Pavlo Klimkin.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen i møte med Ukrainas president Petro Poroshenko. Foto: Mikhail Palinchak.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen i møte med Ukrainas president Petro Poroshenko. Foto: Mikhail Palinchak.

I samtlige møter er den pågående, krevende konflikten med Russland et gjennomgangstema.

– Det gjør inntrykk på meg at de ukrainske politikerne holder så høyt trykk på det viktige reformarbeidet – reformer som er helt avgjørende for landets demokratiske utvikling og euroatlantiske integrasjon. Samtidig som de levende beskriver hvor utfordrende konflikten med Russland er, sier Trøen.

Hun håper og forventer at arbeidet mot korrupsjon og styrking av rettsstatsprinsipper fortsetter i tiden før og etter neste års parlaments- og presidentvalg.

Applaus i plenum

Stortinget har sammen med de andre nordiske og baltiske parlamentet hatt et tett samarbeid med parlamentet de siste årene. Ukrainske parlamentarikere har blant annet vært på studiebesøk i Stortingets regi i tre omganger.

I de politiske møtene viste ukrainerne stor takknemlighet for støtten fra Stortinget i de krevende årene siden Majdan-revolusjonen i 2014.

– Det er spennende å høre at de ukrainske politikerne nå jobber med å effektivisere arbeidet i parlamentet og at de har satt barn og unge på agendaen i forbindelse med omvisninger, sier Trøen

Den norske delegasjonen fikk også sett Radaen i sesjon, og mottok solid applaus fra gjesteplassene.

Krans på Majdan-plassen

På besøkets andre dag har Trøen blant annet lagt ned krans for de falne på Majdan-plassen i 2014. I tillegg har delegasjonen besøkt et skoleprosjekt om demokrati i regi av det europeiske Wergelandsenteret samt hatt et møte med Europarådets kontor i Kiev.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen la ned blomster på Heavenly Hundred Memorial. Foto: Stortinget

Før avreise besøkte delegasjonen Schevchenko-universitetet.

– I talen min sa jeg at det er viktig at ungdom engasjerer seg for demokratiutvikling i Ukraina. Det er de som skal bringe dette landet inn i fremtiden, sier Trøen.

Les stortingspresidentens tale.

Les også

Delegasjon fra Stortinget til Ukraina

Studiebesøk fra Ukraina

Stortingspresidenten til Ukraina-uken

Reformarbeid på agendaen

Må vise resultater for folket

− Åpenhet og tillit er grunnprinsipper i demokratiet

Bilder

Se bilder fra besøket

Sist oppdatert: 21.09.2018 10:42
: