Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 48

Denne uken har Stortinget blant annet vedtatt nye regler for valgbarhet til Nobelkomiteen, klageordning for veteraner i personskadesaker samt å utrede et forslag om at regjeringsmedlemmer må opplyse om tidligere oppdragsgivere.

Operatører fra Marinejegerkommandoen i Kabul, Afghanistan. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.

Operatører fra Marinejegerkommandoen i Kabul, Afghanistan. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.

Valgbarhet til Nobelkomiteen

Stortinget har enstemmig vedtatt at ledere i internasjonale organisasjoner der stater er medlemmer, ikke kan velges som medlemmer i Nobelkomiteen. Det samme gjelder personer med ledende stillinger i embetsverket, som departementsråd eller ambassadør. Vedtaket skal ikke gjelde medlemmer i komiteen som allerede er valgt og som har en stilling som nevnt. Det ble også vedtatt at medlemmer i Nobelkomiteen bare skal kunne gjenvelges én gang. Det betyr at de maksimalt kan inneha vervet i 12 år.

Ankerett for veteraner

Stortinget har behandlet to representantforslag om ankerett og klageadgang på vedtak i erstatningssaker for veteraner.

Det ble vedtatt å be regjeringen om å legge frem forslag til lov- og forskriftsendringer for å innføre en klagemulighet for avgjørelser om erstatning også for psykiske belastningsskader som følge av tjenestegjøring i internasjonale operasjoner etter 1. januar 2010.

Videre ble det vedtatt å etablere en klageordning for veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner etter 2010 og har pådratt seg psykiske skader i slike operasjoner.  Veteranorganisasjonene skal involveres i utarbeidelsen av klageordningens innretning.

Opplysningsplikt for regjeringsmedlemmer

Stortinget har vedtatt å be regjeringen utrede og sende på høring et forslag om endring i lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesserer. Forslaget går ut på å innføre registreringsplikt for statsråder og statssekretærer om oppdragsgivere og oppdrag de har hatt de to siste årene før tiltredelse, dersom de har arbeidet med å fremme politiske eller næringsmessige interesser i denne perioden.

Andre vedtak

Det ble gjort en rekke andre vedtak på Stortinget i uke 48. Blant annet skal det startes forsøk med hydrogentog og to EU-forordninger om bilprodusentenes CO2-utslipp ble vedtatt innlemmet i EØS-avtalen*. Videre ble det vedtatt at autonome ferger for E39 ikke skal utredes og det ikke skal utredes alternative finansieringsopplegg for Bymiljøpakken for Nord-Jæren ved eventuelle overskridelser

Les alle de siste vedtakene

Vi gjør oppmerksom på at teksten i denne saken er en redaksjonell omskriving, les selve vedtaksteksten for den presise formuleringen.

* Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Sist oppdatert: 30.11.2018 10:15
: