5. Nordisk råds prioriteringer i 2015

Nordisk råd har valgt president og visepresident fra den islandske delegasjonen til å lede arbeidet med rådet i 2015. Det islandske formannskapsprogrammet for Nordisk råd i 2015 legger vekt på tre viktige områder som er viktige for det nordiske samfunnet og Nordens posisjon i verden: det internasjonale samfunnet, velferdsstaten og det sivile samfunn.

Nordisk råds behandling av utenrikspolitiske saker har økt de siste årene, og internasjonal politikk er nå en viktig del av dagsordenen på rådets sesjoner. Det islandske formannskapet fortsetter i samme retning som de siste årene for å bidra til stabilitet og demokrati i Norden og nærliggende områder.

Nordisk råd prioriterer høyt oppfølgingen av Könbergrapporten. En stor del av utgiftene i velferdsstaten går til helsetjenester, og rådet ser positivt på at de nordiske sosial- og helseministrene allerede har besluttet å følge opp fem av de fjorten forslagene i Könbergrapporten. I tillegg vektlegger formannskapet å styrke et sunt arbeidsmiljø i Norden.

Det islandske formannskapet vil gjennom nordisk samarbeid bidra til å bedre folkehelsen ved å redusere de største risikofaktorene som tobakk, usunt kosthold, fysisk inaktivitet og alkoholmisbruk.

Videre vil det islandske formannskapet støtte Grenshinderrådet og følge opp arbeidet med grensehinderproblemer. Det er grunner til å være spesielt oppmerksom på grensehindringer for ungdom i Norden, siden mobilitet i sammenheng med studier, jobber og praksisplasser er viktig for å skape kontakt mellom mennesker og virksomheter over grensene i Norden.