Særskilt melding fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) om rettsgrunnlaget for Etterretningstjenestens overvåkingsvirksomhet

Til Stortinget

I henhold til lov 3. februar 1995 nr. 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-kontrolloven) § 8 nr. 2 andre punktum avgir utvalget med dette en særskilt melding til Stortinget om Etterretningstjenestens rettsgrunnlag for tjenestens overvåkingsvirksomhet.

Meldingen er ugradert, jf. EOS-kontrolloven § 8 nr. 2 tredje punktum. Hvorvidt informasjonen er sikkerhetsgradert, skal etter sikkerhetsloven avgjøres av den som har utstedt informasjonen. Før meldingen avgis til Stortinget, sender utvalget meldingsteksten til angjeldende tjeneste for å avklare om meldingen følger dette kravet. Tjenesten er også gitt anledning til å kontrollere at det ikke foreligger feil eller misforståelser i beskrivelsen av faktiske forhold.

Oslo, 17. juni 2016

Eldbjørg Løwer

Svein Grønnern

Trygve Harvold

Theo Koritzinsky

Øyvind Vaksdal

Håkon Haugli

Inger Marie Sunde

Henrik Magnusson

Forord

Hovedformålet med EOS-utvalgets kontroll er å påse at EOS-tjenestene ikke begår urett mot enkeltpersoner. I arbeidet med denne særskilte meldingen til Stortinget har utvalget tatt utgangspunkt i dette kontrollformålet, men også sett hen til betydningen av de oppgaver Etterretningstjenesten er satt til å utføre for å verne rikets sikkerhet og selvstendighet, samt innbyggernes trygghet.

I krysningspunktet mellom disse interessene oppstår det flere dilemmaer. Det er en utfordring for en rettsstat å balansere enkeltpersoners rett til privatliv mot samfunnets og individenes behov for beskyttelse mot ulike former for angrep.

Det er en av utvalgets oppgaver å gjøre Stortinget oppmerksom på mulige behov for lovendringer. Utvalget mener at den faktiske, teknologiske og rettslige utviklingen tilsier at tiden nå er inne for å melde fra til Stortinget om et mulig behov for endringer i Etterretningstjenestens regelverk.

Hensikten med denne særskilte meldingen til Stortinget er å ivareta grunnleggende demokratiske hensyn på et felt der borgernes tillit til myndighetene er av avgjørende verdi. Utvalget vil presisere at det ikke har funnet grunn til å rette kritikk mot tjenesten.